Hlavní obsah
Sport

Manažer sparťanské akademie Oldřich Šmerda: „Kdo chce zapalovat, musí hořet“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petreli

Sparťanská akademie očima nejzasvěcenějších. Ředitel úseku mládeže AC Sparta Praha Vítězslav Lavička a hlavní manažer akademie Oldřich Šmerda v podcastu Unlimited.

Článek

Oba pánové se ze široka a poutavě rozpovídali o fungování a cílů do budoucnosti sparťanské mládeže, zastřešené pod hlavičkou strahovské akademie.

Cílem akademie je nastavení práce na desítky let dopředu, předávat zkušenosti mladým hráčům, přinášením vizí a hledání cest. Oldřich Šmerda mluví o tom, že celá konstrukce akademie je založena na týmové práci a na té se v současnosti podílí kolem 100 lidí. Tito lidé tvoří tým trenérů, analytiků, pedagogů a psychologů, kteří pracují na výchově komplexního hráče a slušného, středoškolsky vzdělaného člověka. Podle Vítězslava Lavičky je právě toto cílem akademie, při výchově odchovanců pro A-tým Sparty.

Do akademie se lze dostat v 7 letech na základě spolupráce s partnerskými centry v Praze, propracovaným systémem náborů a skautingu. Vždy se k chlapcům i děvčatům, přistupuje s respektem k jejich věku. V. Lavička mluvil o tom, jakou má radost z energie dětí zkusit vybojovat své místo ve Spartě. Tato touha často vychází od rodičů a jejich lásky ke klubu, proto je důležité rozpoznat a následně budovat samotnou lásku ke Spartě i u dětí.

Dnes je samozřejmě velká konkurence klubů i jiných sportů, nebo prostá sportovní neaktivita. Akademie pracuje na základě rozdělení do čtyř věkových kategorií.

1. Fan.fáze- 7 let, 2. Development fáze-10-13 let, 3. Performance fáze- 13-17 let, 4. Profi fáze - 19 let.

V prví fázi se dbá na to děti takzvaně neutavit přílišným důrazem na taktiku a spíše podporovat lásku k fotbalu a ke Spartě. Druhá velmi náročná fáze obsahuje čtyřletý cyklus, ve kterém už jsou kladeny větší nároky na fotbalové dovednosti, ale i formování morálních vlastností jednotlivých hráčů. Zde je kladen důraz, aby rodiče svým vlivem nenarušovali plynulost tréninků a hráči se soustředili primárně na pokyny trenérů. Proto mají rodiče samozřejmě možnost trénink sledovat, ale již z uctivé vzdálenosti. Třetí fáze již začíná být náročná na projevy pubertálního věku a fyzický vývoj dětí. V tomto období je nejvyšší riziko, že hráč celý proces nezvládne. Čtvrtá fáze se začíná zaměřovat na herní styl „A“ týmu a dokončení středoškolského vzdělání. V této věkové kategorii akademie zajišťuje přednášky finanční gramotnosti a výživových návyků. Komplexní vývoj hráče a člověka se blíží do cíle, který má akademie nastaven. Sparta dobře ví, že není možné, aby se všichni hráči prosadili jako profesionální hráči, jak ve Spartě, tak v jiných klubech. Proto je takový důraz kladen na vzdělání a výchovu sociálního cítění, jenž představuje program Dofér.

Akademie úzce spolupracuje s rodiči i agenty hráčů, což je podle V. Lavičky znamením doby. O. Šmerda a celý tým akademie klade důraz na profesionalizaci trenérů- „Kdo chce zapalovat, musí hořet“. První smlouva mezi hráčem a klubem je takovým příspěvkem, který signalizuje, že hráč je na dobré cestě, že v něm napevno koluje GEN SPARTA- vítězit, ale s vzájemným respektem jeden ke druhému.

Akademie úzce spolupracuje s vedením a trenéry „A“ týmu vzájemnou výměnou informací a pravidelnými semináři. Postupy při shromažďování dat jsou vzájemně sdíleny a mezi všemi týmy existuje úzká spolupráce.

Akademie mládeže Sparty Praha se inspiruje i v zahraničí, kam trenéři vyjíždějí na různé stáže, například Redbull Salcburk. Není to však, tak že by od nich opsali celou kuchařku, tu má akademie svoji a pracují s ní dobře. Spíš jde o čerpání poznatků ke zlepšení, jedné se o takové nastavení zrcadla, říká O. Šmerda. Na druhou stranu má akademie výborné jméno i za hranicemi a na stáže do ní jezdí kluby jako Bruggy, nebo Basilej, které práci akademie velmi chválí. PSV Eindhoven byl překvapen úrovní vychovanosti hráčů sparťanské akademie, každého pozdravit je u všech samozřejmostí, což ve společnosti dnes bývá pomalu zvláštností.

Nakonec pánové Lavička a Šmerda konstatují, že akademie mládeže Sparty má řadu vynikajících hráčů. Dokonce se O. Šmerda zmínil o minimálně deseti diamantech na které se fanoušci můžou těšit. Ti i všichni ostatní se každý den mohou potkávat s hráči „A“ týmu na Strahově. Jak velká motivace to je, nemusím vykládat.

Akademie Sparty je dobře namazaný stroj, o který pečuje řada zapálených odborníků, kteří každý den tvrdě pracují pro a za Spartu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz