Hlavní obsah
Sport

Měla česká reprezentace z letošního fotbalového Eura přivézt medaili?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petreli

Reprezentace přivážela z vrcholných fotbalových turnajů medaile v pravidelných cyklech. Teď se zdá, že tato perioda má trhlinu.

Článek

Pokud pomineme první historickou medaili, kterou získali naši fotbalisté na OH 1920, která je z důvodu finálové diskvalifikace diskutabilní, můžeme vycházet ze zisku stříbra na MS 1934. Od tohoto data se nám odvíjí pozoruhodný příběh pravidelných cyklů zisku medailí z vrcholných fotbalových turnajů, jako jsou MS, ME a OH. Existují tři časová období, ve kterých k fotbalovým úspěchům došlo a v současnosti mělo probíhat období čtvrté. Jeho pravděpodobnost se dá vyvodit z analýzy statistických dat.(Zdroj - Wikipedie)

MS 1934 - Itálie - umístění-2.- trenér - Karel Petrů ( asosiační kapitán )

1.

ME 1960 - Francie - 3. - Rudolf Vytlačil

MS 1962 - Chile - 2. - Rudolf Vytlačil - průměrný věk hráčů 27 let

OH 1964 - Japonsko - 2. - Rudolf Vytlačil

Zisk medailí přišel po 16-20 letech od zisku stříbra na MS 1934.

2.

ME 1976 - Jugoslávie - 1. - Václav Ježek - průměrný věk hráčů 28 let

ME 1980 - Itálie - 3. - Jozef Vengloš

OH 1980 -SSSR - 1. - František Havránek

Zisk medailí od roku 1964 přišel po 12-16 letech.

3.

ME 1996 - Anglie - 2. - Dušan Uhrin - průměrný věk hráčů 27 let

ME 2004 - Portugalsko - 3. - Karel Brückner - průměrný věk hráčů 27 let

Zisk medailí od roku 1980 přišel po 16-24 letech.

Jak lze vypozorovat z těchto statistických dat, existuje fakt, že mezi jednotlivými cykly zisku medailí je celkem stejný časový rozestup. Pokud přijmeme nejčastější číslici 16, tak vychází, že čtvrté časové období pro zisk medailí začalo v roce 2020.

To bohužel nenastalo a v roce 2024 nepřišlo také. To znamená, že cyklus zřejmě zaznamenal trhlinu a je přerušena jeho spolehlivá perioda. Ze všech tří období je patrné, jak vznikala. Zisk medaile na vrcholném turnaji s sebou přinášel zvýšený zájem společnosti o fotbal, který se přenášel do touhy dětí napodobit své idoly. Dle průměrného věku hráčů je patrné, že v době úspěchů jejich předchůdců byli pozdější medailisté malí kluci ve věku do 10 let.

Celkový rozbor, proč nedošlo k příchodu čtvrté medailové vlny, nechám na odborníky. V tom, jestli bude reprezentace úspěšná, hraje roli mnoho faktorů, ale zásadní jsou dvě věci, které vyplývají z výše uvedených statistik. To je výběr hráčů, kteří reprezentaci tvoří, a osoba trenéra. Když se podíváme na jména trenérů, kteří jsou pod zisky medailí podepsáni a prozkoumáme jejich životní cestu, zjistíme, proč těchto úspěchů, ne náhodou dosáhli. Dalším faktorem bude zřejmě doba, ve které se nacházíme. FAČR léta trpící korupčními skandály, klientelismem, podfinancováním výkonnostního a mládežnického fotbalu, není schopen sebereflexe. Jedná podle známého přísloví.

Psi štěkají a karavana jde dál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz