Hlavní obsah
Zdraví

Závislé Česko. Na tabáku dva miliony, na alkoholu jeden milion a na lécích další milion lidí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petreli

Na alkoholu, tabáku a psychoaktivních lécích je u nás závislých čtyři miliony lidí, říká, Mgr. Ondřej Sklenář, adiktolog a terapeut z Psychiatrické kliniky v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Článek

Mgr. Sklenář dále uvádí, že oproti tomu na nelegálních drogách je závislých méně jak 50 000 tisíc osob. Mediální obraz problematických uživatelů nelegálních drog jako největší hrozby vůbec neodpovídá realitě, největší hrozbou a problémem jsou legální drogy.

V neposlední řadě se objevují další tzv. nelátkové závislosti. Hazard a kurzové sázení u dospělých a u dětí závislost na sociálních sítích. Projevy těchto nelátkových závislostí jsou velmi podobné a nebezpečné, stejně jako u látkových závislostí.

Například ve světě, ale i u nás, nastává posun v řešení závislosti na tabáku. Postupuje se omezováním spotřeby klasického kouření. Alternativy ke klasickým cigaretám, postupně vytlačují z trhu klasické cigarety. Přistupuje se ke snižování negativních dopadů kouření na jedince a společnost, což je strategie i samotných výrobců. Užívání zahřívaného tabáku, je podle prvních výzkumů až stonásobně méně rizikové než kouření klasických cigaret, popisuje Mgr. Sklenář.

Dalším velkým tématem je užívání konopí. Dle Mgr. Sklenáře je aktuálně v poslanecké sněmovně návrh zákona, ve kterém stát stanoví velmi přísná a tvrdá kritéria, kdy lze legálně prodávat psychoaktivní látky, např. THC, HHC a kratom. Tímto se ochrání děti, ale i samotní spotřebitelé. Pokud totiž stát reguluje prodej, kontroluje také kvalitu složení. Není tedy správné ani žádoucí zavírat uživatele konopí na mnoho let do vězení, jelikož jejich společenský rizikový potenciál je nízký. Bohužel počet uživatelů konopných látek je 400 000 tisíc a polovina z nich je skutečně závislých. Nejvíce úmrtí, nehod a zdravotních komplikací, je však spojeno s užíváním alkoholu a tabáku.

Množství závislostí je naprosto alarmující, stát by měl vynaložit zvýšené úsilí na zlepšení celkového stavu, posilovat zejména prevenci a podporu všemožných zájmových aktivit, především u dětí a mládeže. Celá problematika závislostí je nesmírně komplikovaný proces. Do jeho řešení se musí bezpodmínečně zapojit doslova všechny vlivy a instituce ovlivňující život obyvatel v naší republice i za jejími hranicemi. Všechny výše popsané závislosti, pokud nebudou efektivně řešeny, mají obrovský potenciál rozložit samotnou podstatu naší společnosti.

Zdroj: Zdravotnictví a medicína, č. 5/2024, Mgr. Ondřej Sklenář, Zdeněk Bělohubý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám