Hlavní obsah
Sport

Přesun sparťanského národa na Strahov. Jak bolestné to bude?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petreli

V Praze na Letné hraje pražská Sparta, zářivá hvězda, ta železná garda, jsme na vždy věrní a básníme vždy o ní, to všechno pro to, že my jsme šampioni.

Článek

Toto jsou slova dnes asi nejznámějšího sparťanského chorálu,který,jak se zdá, bude za několik let potřeba poopravit.Sparta,která hraje své zápasy na letenském stadionu již od roku 1917, změní adresu.Jak to bude prožívat sparťanský národ? Co se stane ukončením letenské historie a tradice,na které jsou desetitisíce fanoušků tak hrdí?

Generace, která chodí na Letnou nějakých 40-50 let, k níž patřím i já,bude zánik svého stadionu kousat velice těžce a nikdy se s ním nesmíří.

Je stěhování na Strahov opravdu jedinou možností? Nešla skutečně „Letná“ rekonstruovat? Vyčerpal Daniel Křetínský všechny možnosti a použil veškeré páky pro zachování stadionu na Letné? Argumenty, že na Letné není místo, zvýšit to nejde kvůli zástavbě atd. jsou jistě pádné, ale i tyto limity jde překonat, pokud je chuť.Existuje řada příkladů mnoha evropských klubů, jež své stadiony modernizovaly. Za všechny uvádím příklad FC Liverpool.

Bývalí majitelé FC Liverpool Georg Gillet a Tom Hickstaké plánovali opuštění stadionu Anfield Road a výstavbu nového. Fanoušci to nesli těžce a nakonec se z pánů stali podvodníci, kteří měli zájem klub zlikvidovat. Noví majitelé přistoupili k rekonstrukci a navýšili kapacitu stadionu z 43 tis.na dnešních 61.tis. Museli vykoupit nemovitosti v okolí stadionu,včetně bytových domů, a stavební práce provedli za plného provozu.Udělali vše pro to,aby historie klubu pokračovala tam, kde začala.

Tomáš Rosický v jednom rozhovoru zmínil neochotu magistrátu.Podivné, že. Městská část, kam spadá katastrálně stadion Sparty, nemá zájem o působení historicky nejlepšího klubu v zemi? Klubu, ke kterému se hlásí min. 1,5 milionu obyvatel ČR?Klubu, jenž je znám po celé Evropě a Letnou mnoho cizinců navštěvuje pro její neopakovatelnou atmosféru?

Letná je obsažena v názvu nejznámější části sparťanských ultras. Jaký název ponesou? "Strahovští"? Vzhledem ke své historii asi těžko. Už se nesetkáme se svými přáteli před zápasem v Dejvických hospodách a nebudeme společně s davy mířit na „Letnou“.Tátové a dědové, přiveďte své syny a vnuky na Letnou, aby poznali tu úžasnou atmosféru.

Ano, bude nový krásný moderní stadion na Strahově. Možná se povede i architektonicky a ochozy budou blízko trávníku jako na Letné a mnoho lidí bude spokojeno, ale nevěřím, že bude mít kouzlo Letné, protože to bude stadion bez historie. Možná za 50 let, ale to už tu mnozí nebudeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám