Hlavní obsah
Lidé a společnost

Válečný hřbitov a památníky obětí II. světové války v Chebu. Příkladná péče města

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petreli

Německý válečný hřbitov v Chebu

Město Cheb je v péči o udržovaní pietních míst obětí II. světové války příkladem, jak přistupovat k historii bez předsudků.

Článek
Foto: Petreli

Procházíte mezi hroby válečného hřbitova a čtete jména na náhrobcích, vidíte jejich datum narození a úmrtí. Drtivá většina jsou jména příslušníků Wehrmachtu, kteří zahynuli na různých místech tehdejšího protektorátu a civilních obětí bombardování Chebu spojeneckým letectvem na konci 2.světové války. Jedná se o velmi mladé lidi kolem 20 let z řad vojáků. Civilní obyvatelstvo ze všech sociálních vrstev včetně žen a dětí. Jen na samotném německém válečném hřbitově v Chebu je pochováno na 7 500 obětí. Na tom samém hřbitově najdete památník 445 obětí války z řad sovětských zajatců, kteří pocházejí z různých částí bývalého Sovětského svazu a dále pak památník francouzských zajatců jako vzpomínka na 79 Francouzů, kteří rovněž zahynuli při spojeneckém bombardování Chebu. Na jednom místě tak vedle sebe odpočívají účastníci obou stran největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva. Mimo hřbitov se pak nachází památník 1. pěší divize a jsou na něm jména 639 padlých amerických vojáků.

Můžeme tak pozorovat hroby ve tvaru německého válečného kříže vedle rudé hvězdy jako symbol Rudé armády. Najdou se samozřejmě jedinci, kterým vadí oba symboly, ale pro drtivou většinu návštěvníků hřbitova jsou tyto nízké pudy uvažování naprosto cizí. Jako správce hřbitova se setkávám s mnoha příbuznými z obou stran konfliktu a můžu říci, že to jsou všechno slušní a vnímaví lidé. Posloucháte vyprávění starého pána, který jako čtyřleté dítě zažil hrůzy leteckého náletu na Cheb, kdy se svou zraněnou babičkou strávil osm dní a nocí v naprosté tmě sklepního krytu, bez jídla a pití. Život mu zachránili lidé, kteří ho spolu s dalšími dětmi vyhrabali doslova holýma rukama, protože věděli, že škola byla plná dětí. Vnímáte vyprávění synů, dcer a vnoučat vojáků, kteří zahynuli v naprosto nesmyslné válce a posloucháte, jak hrůzný byl nacistický režim pod diktaturou Adolfa Hitlera.

Válečný hřbitov v Chebu je pečlivě udržován jak z německé, tak z české strany a památníky sovětských, francouzských a amerických padlých rovněž. Pravidelně se na všech místech konají pietní setkání s hojnou účastí lidí, kterým není lhostejná připomínka obětí druhé světové války.

Městu Cheb je hodno poděkovat, že dbá i na připomínku obětí války, která doslova převrátila svět naruby. Máme z těchto událostí mnoho poučení, kam vede lidská nenávist v podobě rasismu, nacionalismu a xenofobie, nebo jen obyčejné lidské hlouposti. Bez poučení z historických chyb a omylů jsme odkázáni je znovu opakovat. Na mnoho místech světa se toto děje a chybí jen velice málo k tomu, aby se historie začala opakovat i u nás. Návštěvou hřbitovů a rozjímáním nad hroby lidí v sobě můžeme nalézt trochu pokory a porozumění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz