Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč nebudu volit ODS

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Proč nemůžu volit ODS.

Článek

Vláda Petra Fialy nedokázala naplnit očekávání veřejnosti o konsolidaci veřejných financí, které slibovala heslem Vlada rozpočtové zodpovědnosti.

Po změně vlády v roce 2021 nedokázala koalice vedená ODS splnit sliby voličům a naopak prohloubila deficit veřejných financí takovým způsobem, který nemá v novodobých dějinách České republiky obdoby.

Za ministra financí Miroslava Kalouska a Eduarda Janoty vznikl za 6 roků deficit 693,41 mld Kč, tj. průměr 115,568 mld. ročně.

Za ministra financi Babiše a Schillerové vznikl za 7 let deficit 819,91 mld. Kč, tj. průměr 117,13 mld. Kč, a to byl 2 roky covid.

Za ministra Stanjury bude za 4 roky deficit 1 120,91 mld. Kč, tj. průměr 280,22 mld. Kč za rok.

Neomluvitelné alibistické vyjádření Petra Fialy, že je krize a válka, nezakládá oprávnění jeho vlády prohlubovat zadlužení naší země.

V lednu 2022 vláda neměla navyšovat platy poslancům o 12,7 % , ale měla naopak minimálně o 10 % snížit platy sobě a státním zaměstnancům a tím snížit platy odvozené od koeficientů pro soudce a učitele, vojáky a vězeňskou službu, tedy celého chodu státní správy.

Měla definovat nově výsluhy pro státní zaměstnance tak, že nebudou vypláceny těm, kteří budou dále pracovat nad výši minimální mzdy.

Vláda pod vedením ODS měla zastropovat úhradové vyhlášky zdravotních pojišťoven a nedovolit navyšování platů bez navýšení výkonů a  služby.

Bohužel ODS v koalici, která nemá podporu většiny národa vyjádřenou výsledky voleb ustanovila do funkcí ministrů neodborné politiky, kteří jsou nekompetentní a svým rezortům slibují ve své slabosti stále větší výdaje, protože se chtějí zalíbit před volbami.

Předseda Petr Fiala nevyhrál žádné volby, když nastoupil do funkce a proto utvořil koalici.

V roce 2014 dostala ODS 7,67 % oprávněných hlasů v EU volbách.

V roce 2017 održela ODS 11,32 % hlasů v parlamentních volbách.

V roce 2019 získala největší počet 14,5 % v EU volbách.

V roce 2021 obdržel Pert Fiala v koalici pouhých 13,3 % hlasů v parlamentních volbách v koalci SPOLU.

ODS v roce 2013 měla 21 074 členů strany a zisk 7,7 % a v roce 2023 pouze 11 543 členy.

Přepočteno na hlasy ve volbách do parlamentu v roce 2025 by měla ODS zisk pouze 4,22% hlasů, což je na hranici vstupu do parlamentu.

Po výsledcích z voleb nepochybuji o tom, že ODS a TOP musejí kandidovat v koalici, ale jejich partner lidovci jsou také na hraně volitelnosti, a o topce ani nemluvím.

Získání 15 % v koalici je dost velké riziko v postoupení do poslaneckých lavic a vykroužkováním Petra Fialy bude končit jeho politická kariéra.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám