Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tři nejhorší věznice na světě: Thajsko, Venezuela a Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Vězení. Místo izolace a přísného trestu. Zde se podíváme do tří nejhorších věznic na světě, kde je život za mřížemi skutečnou noční můrou.

Článek

Thajsko – Věznice Bang Kwang

Tato věznice je značně přeplněné a podfinancované zařízení s maximální ostrahou, kde jsou umístěni místní i zahraniční vězni. Ve světě má pověst jedné z nejhorších věznic kvůli mimořádně nespravedlivému trestání a zneužívání vězňů.

Věznice byla postavena ve 30. letech 20. století a původně měla pojmout maximálně 3 500 vězňů, nyní jich je zde však umístěno více než 8 000, přičemž většina z nich si odpykává tresty v délce nejméně 25 let. Přibližně 10 % z nich čeká na vykonání trestu smrti a každý vězeň má k nohám připevněná pouta. Každý den se podává pouze jedno jídlo - miska rýže a polévka

Snad nejděsivějším aspektem věznice je to, jak snadno v ní lze skončit na desítky let, i když to není opodstatněné. Například britský rodák Jonathan Wheeler byl v Bang Kwangu odsouzen za pašování heroinu a dostal 50 let.

Venezuela - Sabaneta

Nejhorší věznice je pravděpodobně Sabaneta, která byla postavena pro maximálně 700 vězňů. Vzhledem k poměru vězňů a strážných přibližně 150:1 je udržení pořádku nesmírně obtížné. Vězni si tak udržují vlastní pořádek v podobě přísné hierarchie. Nováčci jsou nuceni platit silnějším vězňům, jen aby si zajistili místo na spaní, a pokud chtějí vodu, musí mnozí vězni pít přímo ze zkorodovaných trubek v koupelně.

Ve věznici proto probíhají neustálé nepokoje. V roce 1994 bylo při obzvláště brutální vzpouře, která zanechala věznici spálenou na uhel, zabito 108 vězňů. V roce 2013 bylo při vzpouře zabito 16 vězňů a při následné razii byly nalezeny velké zásoby útočných pušek, granátů, a dokonce i ohrožených zvířat, které patřily vůdcům vězeňské hierarchie.

Ve Venezuele se této věznici proto říká brána do pekla.

Rusko - Věznice na ostrově Petak

Ostrov Petak, často označovaný jako „ruský Alcatraz“, je vězením pro nejnebezpečnější ruské zločince. Kromě psychického týrání, kdy jsou vězni zavíráni 22,5 hodiny denně v malých místnostech, má většina vězňů povoleny pouze dvě návštěvy ročně. A to je vše, v co mohou vězni doufat, protože samotná věznice je obklopená ledovými vodami Bílého jezera.

„Tohle místo lidi ničí,“ řekla deníku Telegraph vězeňská psycholožka Světlana Kiseljová. „Prvních zhruba devět měsíců stráví adaptací. Po třech nebo čtyřech letech se jejich osobnost začne zhoršovat. Není možné, aby někdo strávil 25 let na takovém místě, aniž by se psychicky zničil.“

Tento druh izolace se ještě zhorší, pokud vězeň nedodržuje pravidla. Pak je na 15 dní zavřen do malé tmavé místnosti s kovovým kbelíkem a dřevěným bidlem na sezení.

Kromě naprosté izolace na ostrově Petak mají vězni omezený přístup k základnímu vybavení, jako jsou koupelny. Během hodiny a půl, kdy je každý den povolena vycházka ven, jsou vězni zavřeni v malé venkovní kleci, která je tak akorát velká, aby v ní mohli stát a chodit sem a tam.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz