Hlavní obsah
Lidé a společnost

Věznice Černý Delfín aneb jediná možnost úniku je smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Unsplash

V jednom z předchozích článků jsem popisoval 3 nejhorší věznice na světě. Nevešly se tam však všechny. První je Guantánamo, o které byl velmi povedený článek na Seznam Medium. V tomto článku se ale budu zabývat věznicí Černý Delfín.

Článek

Věznice Černý delfín, Rusko

Věznice Černý delfín (také známá jako trestanecká kolonie č. 6) se nachází nedaleko ruských hranic s Kazachstánem. V přísně střežené věznici Černý delfín jsou umístěni nejbrutálnější zločinci v zemi, včetně sériových vrahů, kanibalů a teroristů. Ve věznici se nachází 700 vězňů, kteří dohromady zabili asi 3 500 lidí. Jeden z poručíků věznice řekl, že jedinou možností útěku je smrt, protože vězni z Černého delfína jsou uvězněni na doživotí.

Denní režim

Vězni jsou zde 24 hodin denně sledováni kamerovým systémem a dozorci je obcházejí každých 15 minut. Do každé cely o rozloze 4,6 m2, která se nachází za třemi sadami ocelových dveří, jsou přiděleni dva vězni, aby byli extra izolováni od dozorců a ostatních vězňů. Vězni mohou být mimo své cely pouze 90 minut denně, a to na betonovém vycházkovém dvoře. Když vězni opouštějí své cely, musí chodit ohnutí v pase. Tato technika je údajně jedinečná a předpokládá se, že jde o taktiku umožňující maximální kontrolu a zároveň zbavující vězně výhledu na jejich bezprostřední okolí - brání jim tak v útěku nebo útoku. Při procházkách mimo celu mají také zavázané oči. To má zajistit, aby se vězni dobře nevyznali v uspořádání věznice. V této věznici také není žádná jídelna, místo toho se vězni stravují čtyřikrát denně ve svých celách a jídlo se skládá z polévky a chleba.

Vězeň Nikolaj Astankov

Tento vězeň si odpykává doživotní trest za vyvraždění celé rodiny a spálení jejich těl v lese, mluvil o tom, že nemá cenu trávit příliš času přemýšlením o svém osudu. „Když budete neustále myslet na to, jak jste tady, co vás čeká, že se nikdy nedostanete na svobodu, že tu zůstanete sami, tak to prostě nezvládnete,“ řekl. „Jste nepřetržitě sledováni. Jsou tam detektory světla a pohybu… navíc každých 15 minut prochází celami dozorce, takže musíte být neustále pozorní.“ dodal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz