Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Čůráte při plavání do vody? Může vás to přijít skoro na 20 tisíc korun

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Plavec

Je to nešvar, se kterým se setkávají plavci všude na světě. Od bazénů přes rybníky, koupaliště, zatopené pískovny až po moře. Ano, močení do vody je bohužel pro mnohé plavce standardem, jak si ulevit.

Článek

Kdysi jsem se plavil po Jaderském moři na privátní jachtě. Bylo nás tam asi deset a pro polovinu posádky nebylo ničím zvláštním vykonat při ranním plavání v moři svoji fyziologickou potřebu. Vlastně obě dvě. A to i přes to, že na jachtě byly dvě poměrně luxusní toalety. Můžete si říci, že se to v moři ztratí, ale není to tak. Kdyby to dělala každá posádka jachet, které brázdí Jaderské moře, do vody byste asi nevlezli.

Močení do moře začíná být problém

A protože vykonávání potřeby do moře začíná být velkým problémem, začaly to jednotlivé státy a oblasti řešit. Například na španělském pobřeží Costa del Sol se letos rozhodli, že za močení do moře budou udělovat pokutu 750 eur, tedy přibližně 19 tisíc korun. Schválili to zástupci města Marbella. Vyhláška platí na 25 plážích a vztahuje se i na močení na souši. A to může paradoxně kámen úrazu.

Jak se to bude kontrolovat?

Zatímco na souši se dá porušení vyhlášky poměrně snadno kontrolovat, velkou otázkou zůstává, jak se bude podobné počínání kontrolovat u plavců v moři. V praxi to bude asi neproveditelné, takže pokuty budou ve Španělsku hrozit spíše těm, kteří svoji potřebu vykonají na souši, nebo kuřákům a těm, kteří ve sprchách na pláži použijí šampón.

Pozor na šampón a cigarety

Ve španělském Benidormu totiž můžete za použití šampónu ve sprchách na pláži dostat pokutu až 600 eur. Ještě vyšší pokuta hrozí těm, kteří se budou na pláži pohybovat mezi půlnocí a sedmou hodinou ranní (až 1200 eur) a především kuřákům. Ti totiž za kouření na pláži mohou dostat pokutu až 2 tisíce eur.

Důvody, proč ne

Močení v moři je téma, které si zaslouží pozornost především z hlediska hygieny a ohleduplnosti k ostatním lidem. I když se může zdát, že je to v tak velkém množství vody zanedbatelné, existují pádné důvody, proč by se tomu mělo vyhnout.

Za prvé, močení v moři není hygienické. Moč obsahuje bakterie a jiné mikroorganismy, které mohou znečišťovat vodu. I když mořská voda má poměrně velkou schopnost samočištění, hromadění těchto látek může zvýšit riziko infekcí, zejména pro děti a osoby s oslabenou imunitou. Plavci mohou přijít do přímého kontaktu s těmito znečištěnými částmi, což zvyšuje riziko zdravotních problémů.

Respekt a ohleduplnost

Dále je to otázka ohleduplnosti k ostatním. Mnozí lidé si moře užívají jako místo k relaxaci a koupání, a myšlenka na to, že by ve vodě mohly být lidské výměšky, je rozhodně nepřijatelná. Respekt k ostatním návštěvníkům pláže je zásadní pro udržení příjemného prostředí pro všechny.

Ohrožený ekosystém

Dalším důvodem je ochrana mořského ekosystému. Moč může obsahovat chemické látky, jako jsou léky nebo hormonální přípravky, které mohou negativně ovlivnit mořský život. Znečištění chemikáliemi může narušit citlivé rovnováhy v ekosystému, což může mít dlouhodobé negativní důsledky.

Slušnost především

V neposlední řadě je to otázka společenských norem a slušnosti. Dodržování základních pravidel hygieny a respektu k ostatním je součástí civilizovaného chování. Hledání alternativ, jako jsou blízké toalety, je jednoduchý způsob, jak přispět k čistotě a pohodě na pláži.

Z těchto důvodů by se každý měl snažit vyhnout močení v moři a přispět tak k lepšímu a zdravějšímu prostředí pro všechny.

Jak se na močení do moře díváte vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz