Hlavní obsah
Umění a zábava

Film Bony a klid cenzoři do distribuce nejdříve vůbec nepustili. Bylo v něm moc sexu a peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dolary

Kultovní snímek Bony a klid byl na tehdejší dobu poměrně dost odvážný. Ukázal na společenský problém, zařadil do filmu hodně sexu a nahoty a také se otřel o provázanost tehdejšího systému s podsvětím. I proto byl zpočátku zakázaný.

Článek

Klídek, Kikino, klídek, dej nám sem dvě vodky.“Kultovní film Bony a klid zná asi každý, kdo se narodil před rokem 1989. Na tehdejší dobu velmi barvitě ukazoval, jak funguje vekslácké prostředí. Film se nebál vulgárních výrazů ani nahoty, které bylo na tehdejší dobu ve filmu opravdu hodně. Cenzoři nejprve film do distribuce vůbec nepustili. Nejen kvůli zmíněné nahotě, ale také, a možná především, kvůli tomu, že ukazoval až příliš realisticky, jak to ve veksláckém světě tehdy chodilo.

Soudce a vekslák jako největší kamarádi

Ona totiž například závěrečná scéna, kdy se vekslák všech veksláků Karel srdečně objímá se soudcem, leccos vypovídala. A to soudruzi přeci nemohli dopustit, aby se ukazovalo, že se zástupci státní správy kamarádí s podvratnými živly.

Ukradená kopie zaplavila Československo

Jenže soudruh mínil a nějaký šikovný pracovník ze studia měnil. Ven se totiž dostala páska s filmem, který se tak, díky nakopírovaným videokazetám, dostal rychle mezi lidi. Pásku údajně zcizil řidič, který převážel filmový materiál, ale kdo ví, jak to tehdy vůbec bylo. Každopádně, film získával na oblibě, a proto se po pár měsících v kinech přeci jen objevil. Pravda, sexu v něm už tolik nebylo, ale popularitu si i tak získal velkou. Dokonce i tehdejší kritika mluvila, resp. psala, o filmu vesměs pozitivně.

Hudba za libru

Zajímavostí filmu je také hudba. Celým dějem se totiž jako červená linka táhnou dvě skladby skupiny Frankie Goes To Hollywood. Svižná pecka „Relax“ a pomalá balada „The Power Of Love“. Podle skladatele Ondřeje Soukupa se navíc nejednalo o pirátské použití skladeb, ale podařilo se je získat za symbolickou jednu libru. Další skladby prý dokonce nazpíval zpěvák, který nahrazoval zpěv úspěšného dua Milli Vanilli. Ti totiž neuměli vůbec zpívat a celé to byl jeden velký švindl.

Ikonický Mercedes W 123 „Piáno“

Další zajímavostí filmu je bílý Mercedes-Benz W123 „Piáno“ s tuningovými prvky Kamei, kterého veksláci směnili za trabant, aby unikli policejním pronásledovatelům. V roce 1988 stálo tohle auto v NSR podle výbavy od 28 329 do 39 900 západoněmeckých marek.

V roce 2014 natočil režisér Vít Olmer pokračování filmu s názvem Bony a klid 2. Ten už se ale zdaleka takového úspěchu nedočkal. Prostě už byla jiná doba a téma veksláctví moc netáhlo. Téma už prostě bylo vyčpělé a pro tehdejší publikum nepřitažlivé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz