Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Jak to vidí milovník benzínu: „To se vám to jezdí, když vám elektroauta platíme my“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pisalek 00

Škoda Enyaq

Jsou dotace na elektromobilitu fér? Podle zastánců elektromobility ano, podle těch, co s elektromobilitou nesouhlasí, nikoliv. Jde o dva nesmiřitelné tábory, které si často nemohou přijít na jméno.

Článek

Stačí se podívat do diskuzí pod jakýmkoliv článkem na téma elektromobilita a je o „zábavu“ postaráno. Elektromobilisté vychvalují elektrická auta do nebes, milovníci spalovacích motorů jim zase do nebes spílají. A jedním z důvodů takového spílání je i podpora elektromobility, která se má pro podnikatele v příštím roce vyšplhat až na 200 tisíc korun na auto a až 150 tisíc korun na dobíjecí stanici. Je to fér?

Záleží na úhlu pohledu

Záleží na úhlu pohledu a ten má pochopitelně každý jiný. Odpůrci podobných dotací tvrdí, že ze svých daní přispívají na nákup auta nějaké soukromé společnosti, nebo soukromého podnikatele, a mají v podstatě pravdu. Ty peníze se musí z nějaké kapitoly samozřejmě vzít. Úvaha, že při určitém počtu prodaných aut přijdou peníze z EU je trochu na vodě. I mnohem bohatší Německo podobnou podporu v podstatě ze dne na den zrušilo. Prostě na to stát v současné ekonomické situaci nemá.

Elektromobil jako ojetina?

Zastánci podobných dotací naopak tvrdí, že soukromé osoby se budou k elektromobilům dostávat především ze sekundárního trhu, kdy jejich cenu už bude podstatně nižší. Proto si myslí, že podpora firemních zákazníků k nákupu elektromobilu nastartuje vyšší prodeje nejen nových aut, ale v budoucnu i těch ojetých. Bude to těžké. Především proto, že automobilky budou muset přesvědčit velkou část motoristické společnosti, že nákup ojetého elektromobilu nebude o nic větším rizikem, než nákup ojetého vozu se spalovacím motorem.

Mýty versus fakta

Zatím se to to totiž moc nedaří a v diskuzích pod články, a určitě i pod tímto, se to hemží „odbornými“ názory na to, v jakém stavu bude po x letech baterie, kolik to bude stát, atd… Že jsou těmito odborníky velmi často lidé, kteří v elektromobilu nikdy neseděli, asi není žádné velké překvapení. Jenom „papouškují“ to, co si přečetli v nějaké jiné diskuzi co konvenuje s jejich osobním názorem. Jedna věc je ale názor, druhou věcí jsou fakta.

Budoucnost je v elektrice

Chápu názor, kdy se určité části automobilistů nelíbí, že zájemci o elektromobil dostanou od státu nějakou podporu. Myslím ale, že to je dobrá cesta, jak elektromobilitě pomoci. To, že budeme na silnicích vídat elektrická auta čím dál tím častěji je totiž neoddiskutovatelná věc, se kterou je potřeba se smířit. Ať se to komu líbí, nebo ne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz