Hlavní obsah
Finance

Nevíte co je Bitcoin? AI vám to vysvětlí jako v mateřské škole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Open AI, DALL-E

Bitcoin se momentálně vyskytuje téměř všude. Co to vlastně ale Bitcoin je a jak funguje? Na to jsem se zeptal umělé inteligence. Zadání bylo jednoduché. Vysvětli mi to tak, jako bych byl dítě ve školce. A výsledek je naprosto geniální. Posuďte sami.

Článek

Pojďme se tedy pobavit o Bitcoinu, jako by to byla velká digitální pokladnička, ale místo jedné si představte, že jsou takových pokladniček miliony po celém světě. Nejsou to pokladničky na mince nebo papírové peníze; je v nich něco jako Bitcoin, což jsou kouzelné, neviditelné peníze.

Základy blockchain

Představte si, že pokaždé, když chce někdo do své digitální pokladničky vložit Bitcoin nebo si nějaký vybrat, musí o tom říct všem ostatním, kteří mají pokladničku. Tímto způsobem všichni pomáhají sledovat, kolik Bitcoinů by mělo být v jednotlivých pokladničkách, takže nikdo nemůže podvádět a tvrdit, že má víc, než ve skutečnosti má. Je to, jako kdybyste s přáteli hráli karty a pokaždé, když někdo dostane novou kartu nebo ji vymění, vykřikl by to, aby všichni mohli aktualizovat svůj seznam, kdo má jakou kartu.

Decentralizace

Bitcoin nemá na starosti žádný velký šéf ani banka. Místo toho to funguje, protože se všichni dohodli, že budou hrát podle pravidel a navzájem si budou hlídat své pokladničky. Když chce někdo poslat nějaké Bitcoiny někomu jinému, oznámí to všem a poté, co všichni zkontrolují, zda vše vypadá v pořádku, se všichni dohodnou, že své záznamy aktualizují. K tomu slouží zvláštní druh matematické hádanky, aby se zajistilo, že nikdo nepodvádí. Ten, kdo hádanku vyřeší jako první, oznámí aktualizaci a jako poděkování dostane trochu nových Bitcoinů pro sebe.

Celý tento proces se nazývá „těžba“, ale místo kopání zlata v zemi se k řešení těchto hádanek používají počítače. A stejně jako ve hře, kde se musíte řídit pravidly, pravidla Bitcoinu zajišťují, že všichni hrají fér.

Bitcoin je tedy něco jako neviditelný, magický druh peněz, které si lidé mohou posílat mezi sebou, aniž by potřebovali banku nebo šéfa, který by na ně dohlížel. Každý pomáhá zajistit, aby nikdo nepodváděl, a vše funguje díky několika velmi chytrým nápadům a speciálním počítačovým hádankám.

Závěr

Je vidět, že umělá inteligence dokáže velmi jednoduše vysvětlit relativně složitou problematiku kryptoměn, respektive Bitcoinu. Samozřejmě toto vysvětlení nebude stačit na nějaké rozsáhlé analýzy, ale lidem, kteří jsou „Bitcoinem nepolíbení“ toto vysvětlení může pomoct.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz