Hlavní obsah
Jídlo a pití

Ruské vejce prý vzniklo z prošlých potravin v bufetu Koruna. Prodeji pomohla lež o lahůdce z Kyjeva

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisalek 00

Ruské vejce

Okolnosti vzniku lahůdky s názvem „Ruské vejce“ jsou opředeny tajemstvím, ale jedno je jisté. Rozhodně nepochází z Ruska. Jejím rodištěm je pravděpodobně socialistický automat Koruna.

Článek

Ruské vejce je oblíbenou pochoutkou mnoha Čechů už od padesátých let minulého století. Kdo by snad nevěděl, o co jde, tak je to v podstatě bramborový (někdy vlašský) salát, na kterém je položené vejce uvařené natvrdo, a celé to je ozdobeno majonézou. Někdy se přidává i aspik, červená řepa, okurky a další ingredience. K tomu křupavý rohlíček a skvělá svačinka je tady. Jenže okolnosti vzniku téhle lahůdky zase tolik vábné nejsou. Jestli je ovšem legenda o vzniku pravdivá.

U zrodu byly plesnivé potraviny

Ruské vejce totiž údajně vzniklo náhodou, když provozní automatu Koruna na pražském Václavském náměstí objevil ve skladu prošlé potraviny. A protože by měl malér, kdyby se na to přišlo, napadlo ho, že zkusí dát dohromady suroviny, které tehdy ještě nikdo dohromady nedal. Ve skladu měl totiž prošlou červenou řepu, zkažené sledě a pochopitelně i stará vejce. Nic se nemohlo vyhodit, a tak společně s kuchařem dali všechno dohromady, navrch položili červenou papriku a Ruské vejce bylo na světě. Skvělým věcem prostě na svět někdy pomůže obyčejná náhoda.

Lež o kyjevské lahůdce zabrala

A proč se tenhle český vynález jmenuje „Ruské vejce“? S Ruskem to nemá vůbec nic společného. Provozní zmíněného automatu Koruna chtěl totiž usnadnit a zrychlit schválení této novinky, a tak si vymyslel malou lest. Náměstkovi tehdejšího ministerstva vnitřního obchodu údajně nalhal, že se tato lahůdka s úspěchem prodává v tehdejším Sovětském svazu, konkrétně v Kyjevě. Na základě této informace byl pokrm schválen a pojmenován právě jako „Ruské vejce“. A co se nestalo. Z pokrmu se stala téměř ikonická lahůdka své doby, která ovšem na pultech lahůdek přetrvala až do dnes.

Vlašák nebo bramborový?

Dnes má ale Ruské vejce různé podoby. Někdy se dělá s bramborovým salátem, jindy s vlašským. Někde se přidává šunka celé se to podává v aspiku, jindy chybí řepa, nebo pečená paprika. Ať už je ale recept jakýkoliv, stále se v lahůdkářství jedná o jednu z nejprodávanějších lahůdek, na které si pochutná řemeslník i ředitel banky. Kolik takových českých „vynálezů“ znáte? Patří mezi ně třeba Španělský ptáček, Francouzské brambory nebo Holandský řízek? Napište mi, jaké jídlo máte nejraději. Zkusím zapátrat po okolnostech jeho vzniku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz