Hlavní obsah
Názory a úvahy

Štrúdl z banánů aneb proč jsou v obchodech dražší česká jablka než senegalské mango nebo banány

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisalek 00

Jablka za cenu manga

V poslední době se čeští spotřebitelé nestačí divit nad zjištěním, že v našich obchodech jsou někdy česká jablka dražší než třeba mango, které k nám přilétá z dalekého Senegalu. Jak je to možné?

Článek

Důvody jsou stejně neuvěřitelné jako samotná realita cenovek. Začněme ale od základu. Česká jablka, plody naší domoviny, jsou pěstována v tuzemsku, což zřejmě zvyšuje jejich hodnotu, protože kromě řepky se u nás snad už nic jiného nepěstuje. Naše sady a farmy navíc čelí všemožným výzvám: počasí, škůdcům, regulacím EU, nízkým dotacím a konečně i konkurenci zahraničních plodů, které se objevují na českém trhu. Ovšem ani ne tak kvůli tomu, že by někdo toužil po exotice, ale prostě proto, že je to levnější. Proč tedy utrácet peníze za česká jablka, když si můžete koupit mango ze Senegalu nebo banány z jiné exotické destinace, a ještě vám zbyde na pivko?

Jablko jako nudný kus ovoce?

Dalším důvodem může být třeba i to, že pěstování jablek je v České republice pravděpodobně už přežitkem. Možná bychom měli začít přemýšlet nad tím, že jablka nejsou pro náš moderní svět dostatečně exotická. Zatímco mango, které procestuje půlku planety, má svůj neodolatelný „exotický“ nádech, který z něj dělá něco výjimečného, co si každý chce koupit. Jablko, to je přece ten nudný plod, co roste babičce na zahradě. Jablko nosili naši rodiče ke svačině do školy. Kdo by ho chtěl? Ale pozor. Na druhé straně planety je to přesně naopak.

Vážíme si jablek?

Foto: Pisalek 00

Banány

Kromě toho, jablka mají tu nevýhodu, že jsou příliš snadno dostupná. Kdo by si vážil něčeho, co má prakticky každý soused na zahradě? Mangovník na české zahradě nezahlédnete, a to zřejmě zvyšuje jeho prestiž. Je to totiž plod, který musíte dovézt z druhého konce světa, což nejen přidává na jeho ceně, ale také z něj dělá jakousi symbolickou vstupenku do světa globalizace. A kdo by nechtěl být světový, že?

Cesta z Prahy do Brna versus doprava z Asie

Také nemůžeme zapomenout na naše skvělé logistické sítě. Dovézt jablko z vedlejší vesnice může být pořádná výzva, když vezmeme v úvahu, že české silnice jsou tak trochu jako horská dráha. Naproti tomu přivést mango z Kambodže, to je díky pokrokové globalizaci snadnější, než dostat se z Prahy do Brna za dobu kratší než 3 hodiny.

Štrúdl z banánů

Závěrem lze tedy říci, že pokud se budete příště divit, proč za jablko platíte víc než za mango, měli byste si uvědomit, že cena nezohledňuje jen náklady na pěstování či přepravu, ale také hodnotu našeho pocitu z něčeho zvláštního a neobvyklého. Konec konců, proč bychom měli podporovat domácí pěstitele a jíst zdravá česká jablka, když můžeme být světoví a zakousnout se do sladkého kambodžského manga? Jenže štrúdl z manga ani banánů neuděláš…

Pro čtenáře: text je pouhým pokusem o satirický pohled na zvláštnost, která nám, dříve narozeným, nedá spát. Jablko, dříve ovoce chudých, se stává luxusní pochutinou, zatímco dříve luxusní banán nebo mango je čím dál tím více dostupnější…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz