Hlavní obsah

Unikátní reklama z roku 1962 na ikonickou Tatru 603 měla přes 12 minut

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisalek 00

Reklama na Tatru 603 z roku 1962, která trvá přes 12 minut, je jedním z nejpozoruhodnějších děl v oblasti československé automobilové propagace.

Článek

Tato dlouhá a mimořádně působivá reklama byla vytvořena pod záštitou Krátkého filmu, což byla tehdy hlavní státní organizace zajišťující výrobu filmů a reklam.

Režisér a tvůrčí tým

Režisérem této reklamy byl známý československý filmař Jaroslav Machaň, který se specializoval na dokumentární a propagační filmy. Machaň měl zkušenosti s režií a dokázal vytvořit poutavou a dynamickou podívanou, která zaujala diváky jak doma, tak v zahraničí.

Obsah reklamy

Reklama začíná scénou, kdy Tatra 603 uniká policejnímu vozu, což je motiv, který se opakovaně objevuje v různých částech filmu. Vpředu sedí tři pasažéři. Dva muži a žena uprostřed. Ano, Tatra 603 měla možnost přepravit na předních sedadlech, spíše bychom ale měli říci na přední lavici, tři cestující. Další tři potom mohli sedět na zadní lavici.

Honička s policií a několikametrový skok

Tento úvod nejen představil vůz jako symbol rychlosti a elegance, ale také vzbudil napětí a zájem diváků. Další části reklamy ukazovaly různé technické aspekty Tatry 603, jako například její pokročilou aerodynamiku, výkonný vzduchem chlazený motor a luxusní interiér. Nechyběly ani záběry z různých prostředí, kde Tatra 603 excelovala, ať už na silnicích, v horských průsmycích nebo při rychlé jízdě městskými ulicemi. Reklama tak ukazuje nejen jízdní vlastnosti vozu, ale také odolnost karosérie při převrácení, schopnost brodit se vodou a dokonce i několikametrový skok přes silniční horizont.

Uzoučké pneumatiky

Auto řídí řidič v bílých kožených řidičských rukavicích a řídí ho bravurně. V úvodní sekvenci se Tatra smýká po silnici, zatímco policista na motocyklu vše sleduje při poklidné jízdě za prchajícími padouchy. Proč se Tatra smýká není zřejmé, ale cílem tvůrců bylo ukázat, jak se auto skvěle ovládá. Z dnešního pohledu zaujmou extrémně úzké pneumatiky. Tatra následně projede kolem policejní hlídky téměř kosmickou rychlostí a drama začíná. Nutno přiznat, že některé jízdní situace by nezvládlo leckteré současné SUV.

Místa promítání

Tato dlouhá reklama byla původně určena pro exportní trhy a zvláštní příležitosti. Promítala se nejen na domácích automobilových výstavách a veletrzích, ale také na zahraničních akcích, kde měla za cíl prezentovat československý průmysl na světové úrovni. Reklama byla rovněž promítána v kinech před hlavními filmy, zejména v zemích východního bloku, kde sloužila jako ukázka moderního a technicky vyspělého automobilového průmyslu Československa.

Zajímavosti

Tato reklama se vyznačuje nejen svou délkou, ale i kvalitním filmovým zpracováním, které přesahovalo běžné standardy tehdejší reklamy. Byla to jedna z prvních reklam, která takto detailně a stylově prezentovala automobil, což svědčí o důležitosti, kterou Tatra 603 měla pro československou automobilku.

Zdroj: Jan Tuček, Auta východního bloku; ISBN 978-80-247-2585-7

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz