Hlavní obsah
Názory a úvahy

Václav Moravec to asi vzdal aneb objektivita versus vyváženost v pořadu OVM

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vygenerováno AI

Objektivita

Má být veřejnoprávní médium objektivní, nebo stačí, aby bylo vyvážené? Václav Moravec se dlouho bil za objektivitu, nyní se ale může zdát, že si vystačí s pouhou vyvážeností.

Článek

Víte, jaký je rozdíl mezi objektivitou a vyvážeností? V principu by se to dalo vysvětlit tak, že objektivita znamená, že novinář poskytuje auditoriu informace, které jsou ověřené, přesné a nestranné. Snaží se tedy nabídnout fakta bez osobního nebo emočního hodnocení. Cílem objektivity je pravdivé zobrazení skutečnosti, aniž by autor prosazoval vlastní názory nebo upřednostňoval nějaký konkrétní úhel pohledu.

Naproti tomu vyváženost znamená to, že novinář zohledňuje různé názory a pohledy na věc. Vyvážený článek dává prostor různým stranám sporu nebo diskuse. Nemusí to však nutně znamenat, že všechny strany jsou prezentovány stejně (například v případě, kdy je jedna strana očividně více relevantní), ale zajišťuje, že žádný důležitý hlas není ignorován.

Stručně řečeno, objektivita se soustředí na přesnost, ověřování a pravdivost informací, zatímco vyváženost dbá především na to, aby zazněly různé relevantní pohledy na věc. Vyváženost si lze například představit tak, že když bude chtít být dané médium vyvážené, tak nechá jednoho respondenta mluvit o tom, že je země kulatá, a druhého o tom, že země je naopak placatá.

Médium veřejné služby by mělo být nejen vyvážené, ale především objektivní. V takovém médiu by proto neměly zaznívat nepodložené názory, nebo tzv. „alternativní pravda“. Etalonem objektivity byla dlouho Česká televize. V poslední době se ale zdá, že v tomto médiu na objektivitu rezignovali a spokojí se s vyvážeností. Například v pořadu otázky Václava Moravce. Ten se přitom za objektivitu České televize dlouhodobě bije.

Příkladem mohou být „Otázky“ ze dne 20 října tohoto roku, ve kterých se u kulatého stolu potkali Karel Havlíček, Jakub Michálek a předseda Senátu Miloš Vystrčil. V debatě to hodně jiskřilo. Karel Havlíček si nebral servítky a urážel kdekoho. V jednu chvíli nazval Jakuba Michálka „neomarxistou“. Ten si to nenechal líbit a v jednu chvíli se dokonce zdálo, že snad pana Havlíčka inzultuje.

Zůstalo naštěstí pouze u slovní přestřelky, nicméně dle mého názoru v tuto chvíli Václav Moravec zklamal a spokojil se s objektivitou. Prostě nechal oba pány, aby si to vyříkali, čímž dal zadost vyváženosti, ale správně, alespoň podle mě, měl pana Havlíčka vyzvat k tomu, aby doložil, resp. vysvětlil, proč Jakuba Michálka nazývá neomarxistou. Václav Moravec se místo toho jen usmíval, chvilkami možná dokonce i smál.

Takhle si objektivitu veřejnoprávního média skutečně nepředstavuji. Formát „Kotel“ tu už máme. OVM by v ohledu objektivity měly, alespoň dle mého názoru, držet svůj vysoký standard, který si vždy držely a nespokojit se pouze s vyvážeností.

Anketa

Jsou podle vás Otázky Václava Moravce objektivní?
Ano, rozhodně jsou
25 %
Ne, myslím si, že nejsou
50 %
Nemám na to názor
25 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz