Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Zmatečná dopravní značka? Nikoliv. Ale někomu se to může zdát, protože chybí slůvko „Mimo“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pisalek 00

Pěší zóna

Pěší zóna je pro vjezd motorových vozidel většinou striktně zapovězena. Mnozí řidiči jsou ale zvyklí, že výjimky se označují slovem „Mimo“. Dopravní značka, kde toto slovo chybí, jim proto mnohdy připadá jako zmatečná.

Článek

Jak už z názvu dopravní značky vyplývá, pěší zóna je určena hlavně chodcům. Ti se po ní mohou pohybovat po celé šířce ulice. Mohou tam jezdit i děti na kole, ale pouze do věku 9 let. Jestliže je v dolní části dopravní značky zobrazeno jízdní kolo, mohou, v rámci dodržování pravidel, vjíždět do pěší zóny i dospělí cyklisté. V pěší zóně mají chodci před ostatními účastníky silničního provozu vždy přednost.

Do pěší zóny s autem?

A lze tedy do pěší zóny vjet i s osobním automobilem? Za určitých okolností ano. Většina řidičů je zvyklá, že výjimky, například ze zákazu vjezdu, se vymezují slovem „Mimo“. Například „Mimo dopravní obsluhy“. Jenže u značky, která označuje pěší zónu, tomu tak být nemusí a chodci musí projíždějícím vozidlům umožnit jízdu.

Kdo tam vlastně nemůže?

Do pěší zóny totiž mohou vjet i vozidla, která jsou vyznačená na spodní části značky (např. zásobování, taxi, kola apod.) Navíc může být tento vjezd omezen i časově. Maximální povolená rychlost vozidel je 20 km/h a vozidla nesmí ohrozit chodce. V případě nutnosti musí i zastavit. Budeme-li tedy touto optikou číst dopravní značku na titulní fotografii, lze v tomto konkrétním případě umožněn vjezd do pěší zóny i vozidlům do 3,5 tuny, dopravní obsluze a cyklistům. Ano, otázkou potom zůstává, kdo tam vlastně vjet nemůže, ale to už je na jiný článek.

Pokuta až 2.500 Kč

Pokuta za nedovolený vjezd do pěší zóny může činit až 2.500 korun, což je částka, která mnohým řidičům za riziko vjezdu stojí. Stačí se projít v Praze v ranních hodinách například po ulici Na Příkopě nebo ve spodní části Václavského náměstí, a je velmi pravděpodobné, že potkáte mnoho aut, které tam nemají co dělat.

Rychlostní limit i bez značky

Mimochodem, víte, jakou rychlostí lze v pěší zóně jet? Je to pouhých 20 km/h. A to i v tom případě, že není osazena značka Omezení rychlosti. Značka Pěší zóna totiž už sama o sobě implicitně přikazuje toto rychlostní omezení dodržovat. Stejně tak je nutné dodržovat v pěší zóně pravidla pro stání, které je povoleno pouze na místech, jež jsou označena jako parkoviště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz