Hlavní obsah

Zelená utopie: Ekonomická realita ekologických regulací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Podcast - A kdo by stavěl silnice? (DALL-E AI)

Ponořme se do světa „zelených“ regulací a subvencí, jejich dopadů a hledejme cesty ke skutečně udržitelné budoucnosti, která respektuje jak naše životní prostředí, tak ekonomickou realitu.

Článek

Vstupujeme do světa, kde je „zelené“ nové „zlaté“, a každý se snaží přidat svůj podíl na záchranu planety – ať už tím, že opětovně používáte tašky na nákup, nebo investujete do nejnovějších elektrických vozidel s touhou po čistší budoucnosti. Ale co když vám řeknu, že cesta do zeleného ráje není dlážděna pouze dobrými úmysly a regulacemi? Ano, ekonomické myšlení, to často osočované a nepochopené, může být ve skutečnosti nejlepším přítelem ekologie. Překvapivě? Možná. Ale i Adam Smith by asi přikývl uznáním, kdyby viděl, jak jeho neviditelná ruka může sázet stromy.

V tomto světě plném zelených iniciativ a regulací se často zapomíná na to, že každý zásah do trhu má svou cenu – a ne vždy jen tu monetární. Například zákaz spalovacích motorů vede k nečekané módní přehlídce nových elektrických modelů na silnicích, které sice mají menší uhlíkovou stopu během provozu, ale co jejich výroba?! Zákaz spalovacích motorů může znít jako skvělý způsob, jak snížit emise CO2, ale co když vám řeknu, že celý ten cirkus kolem výroby a recyklace baterií pro elektrická vozidla má svou vlastní uhlíkovou stopu, o které se příliš nemluví? A že modernizace infrastruktury pro dobíjení těchto vozidel může stát více, než kolik ušetříme na emisích? Je to trochu jako když se rozhodnete péct doma chléb, abyste ušetřili, ale pak si koupíte pekárnu na chléb, mixer, speciální mouku z ekofarmy a všechno možné další. Nakonec vám kousek domácího chleba vyjde dráž než ten z obchodu – a máte doma víc přístrojů, než se vejdou na kuchyňskou linku.

Úvodem tedy není ani tak prohlášení, že „ekonomika je proti ekologii“, jako spíše pozvánka k dialogu: Jak můžeme využít ekonomické principy, aby nám pomohly dosáhnout ekologických cílů, aniž bychom se zapletli do vlastních ekologických paradoxů? Protože, jak všichni víme, cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly, a v ekologii to platí dvojnásob. A možná právě ekonomické myšlení nám může ukázat cestu ven z tohoto ekologického bludiště.

Ekonomický pohled na „zelenou“ regulaci

Když aplikujeme ekonomický pohled na zelenou regulaci, je důležité nezapomenout na lekce, které nám historie poskytuje. Například zavedení etanolu jako alternativního paliva v USA bylo motivováno snahou o snížení závislosti na dovozu ropy a snížení emisí uhlíku. Avšak studie, jako je ta zveřejněná v časopise Science v roce 2008, ukázaly, že když se započítají celkové emise z výroby a používání etanolu, jeho přínos k ochraně klimatu je minimální nebo dokonce negativní kvůli odlesňování nutnému pro zvýšení produkce kukuřice.

Dalším příkladem, kdy dobré úmysly vedly ke komplikacím, je masivní podpora solární energie v Německu skrze programy jako EEG (Erneuerbare-Energien-Gesetz), což vedlo k rapidnímu rozvoji solárních panelů. Nicméně, tato podpora vyžadovala vysoké subvence, které nakonec zaplatili spotřebitelé ve formě vyšších cen elektřiny, což zdůrazňuje, že každá regulace a podpora přichází s náklady, které musí být pečlivě zváženy.

Tyto příklady ukazují, že zelená regulace může mít nejen přímé ekonomické náklady, ale i nezamýšlené důsledky, které mohou komplikovat její celkový dopad na ekologii. Proto je klíčové přistupovat k regulacím s otevřenýma očima a pečlivě zvažovat všechny důsledky – nejen ty, které jsou snadno viditelné.

Z ekonomické perspektivy je také důležité zdůraznit význam ekonomické kalkulace. Jak upozornil Friedrich Hayek ve svém díle The Use of Knowledge in Society, centrální plánování a regulace často selhávají, protože nemohou efektivně využívat rozptýlené informace po celé společnosti. Tento princip se dá uplatnit i v kontextu zelené regulace, kde může být tržní mechanismus efektivnějším způsobem, jak dosáhnout ekologických cílů, než top-down regulace.

Takže, při pohledu na „zelené“ regulace ekonomickýma očima, začíná být zřejmé, že cesta k udržitelnější budoucnosti není vydlážděna pouze dobrými úmysly a státními zásahy. Musíme pečlivě zvážit všechny náklady – viditelné i skryté – a pamatovat na to, že někdy méně regulace znamená více prostoru pro inovace a skutečný pokrok. Protože nakonec, kdo by si myslel, že záchranu planety můžeme nejlépe dosáhnout tím, že budeme méně regulovat a více přemýšlet?

Případové studie: Skryté náklady „zelených“ regulací

  1. Německo a podpora obnovitelných zdrojů energie: Podpora obnovitelných zdrojů energie v Německu odhalila, že i přes dobré úmysly může taková politika mít nezamýšlené negativní ekonomické důsledky. Například, analýza vlivu větrné energie na ceny elektřiny ukázala, že zvýšené subvence pro obnovitelné zdroje mohou vést k vyšším cenám pro koncové spotřebitele, čímž se zvyšuje ekonomické břemeno na domácnosti a podniky, a zároveň se nezaručuje ekologický přínos odpovídající investovaným prostředkům​​.
  2. Americká jaderná flotila a energetické mandáty: Analýza vlivu energetických mandátů a subvencí na konkurenceschopnost jaderné energie v USA zdůraznila, jak mohou regulace favorizující obnovitelné zdroje nechtěně oslabit postavení tradičních a čistých zdrojů energie, jako je jaderná energie. V důsledku toho může dojít k předčasnému uzavření jaderných zařízení, což má značný dopad na místní ekonomiku, vzdělávací instituce a obranný sektor, přičemž se ztrácí příležitosti pro inovace a rozvoj technologií, které by mohly přinést větší ekologický přínos​​.
  3. Rozsáhlé dotace pro obnovitelné zdroje energie ve fiskálním roce 2022: Přestože subvence pro obnovitelné zdroje energie mají za cíl podporovat přechod k čistějším formám výroby energie, studie ukazují, že tato finanční podpora může zároveň znamenat ztracenou příležitost pro jiné investice, které by mohly mít větší přínos jak pro ekologii, tak pro ekonomiku. Například, prostředky vynaložené na subvence mohly být alternativně využity pro výzkum a vývoj nových technologií nebo jiné iniciativy s potenciálně větším a efektivnějším přínosem pro životní prostředí, čímž by se minimalizovaly ekonomické dopady těchto politik​​.

Tyto studie naznačují potřebu pečlivého zvážení všech možných důsledků „zelených“ regulací a subvencí, aby se zajistilo, že opatření pro ochranu životního prostředí jsou nejen efektivní, ale také ekonomicky udržitelná a nevedou k nechtěným negativním dopadům na ekologii ani ekonomiku.

Závěr: Hledání efektivnější cesty k ekologické udržitelnosti

V našem úsilí o ekologickou udržitelnost stojíme před křižovatkou, kde musíme přehodnotit naše přístupy a strategie. Rozsáhlé regulace a subvence určené na podporu „zelených“ technologií, jak ukázaly případové studie z Německa​​, USA​​ a analýzy federálních subvencí​​, nesou s sebou jak pozitivní, tak i nezamýšlené ekonomické a ekologické důsledky. Tento závěr nám přináší důležité ponaučení o potřebě pečlivějšího zvážení těchto politik.

Přehodnocení regulace

Argument pro pečlivější zvážení ekonomických a ekologických důsledků regulace je zásadní. Musíme hledat cesty, které nejen že respektují zásady efektivity a minimalizace nákladů, ale také které umožňují inovacím prospívat ekologii i ekonomice. Tato snaha vyžaduje více než jen podporu zelené energie; vyžaduje komplexní přístup, který zahrnuje technologický vývoj, ekonomickou efektivitu a adaptabilitu na měnící se tržní podmínky.

Ekonomické principy jako cesta k ekologii

Jedním z klíčů k dosažení ekologických cílů je využití, nikoli potlačení ekonomického myšlení. Tržní řešení a inovace nabízejí příslib lepších výsledků pro ekologii i ekonomiku. Ať už jde o zlepšení energetické efektivity, snížení emisí, nebo vývoj udržitelných materiálů, trh může hrát klíčovou roli v nalezení řešení, která jsou nejen efektivní, ale také ekonomicky životaschopná.

Např. Bitcoin, vzniklý jako tržní alternativa k centralizovanému státnímu peněžnímu systému, nabízí zajímavý příklad, jak může technologie sloužit ekonomickým i ekologickým cílům. Jednou z unikátních vlastností Bitcoinu je jeho schopnost využívat jinak nevyužitelnou energii pro těžbu kryptoměny. To zahrnuje využití přebytečné energie z obnovitelných zdrojů nebo přirozených procesů, které by jinak byly ztraceny. Takový přístup nejenže přináší ekonomickou hodnotu z dříve nevyužitého zdroje, ale také snižuje ekologickou stopu spojenou s těžbou kryptoměny, tím, že minimalizuje potřebu pro další výrobu energie. Bitcoin tedy představuje příklad technologie, která se snaží nalézt rovnováhu mezi ekonomickou efektivitou a ekologickou udržitelností, čímž přispívá k širší diskusi o tom, jak mohou inovace sloužit jak našemu hospodářství, tak ochraně životního prostředí.

Výzva k otevřenosti a inovacím

Na závěr, výzva k otevřenosti k tržním řešením a inovacím je víc než jen apel; je to základní kámen pro budoucí strategie udržitelného rozvoje. Tím, že budeme podporovat a investovat do inovací, které zohledňují ekologické i ekonomické faktory, můžeme objevit cesty, které nám umožní chránit naše přírodní prostředí a zároveň podporovat prosperitu.

Jak nás učí příklady z celého světa, klíčem k úspěchu je integrace ekonomických principů s ekologickými cíli. Přistupujme k výzvám udržitelnosti s otevřenou myslí a ochotou experimentovat a učit se z praxe. Pouze tak můžeme najít cesty, které vedou k ekologicky a ekonomicky udržitelné budoucnosti.

---

Autor Václav Veselý, spoluautor podcastu „A kdo by stavěl silnice?“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz