Hlavní obsah
Aktuální dění

Podle USA za útokem na Kreml může stát Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Levkemyk / DALL· E

Drony míří ke Kremlu. Obrázek vygenerovaný pomocí umělé inteligence.

Útok na Kreml vyvolává otázky. Podezření padá na Ukrajinu ze strany Rusů i USA. Nejasné informace, žádné důkazy. Pouze dohady v zachycené komunikaci.

Článek

3. května 2023 mezi 02:27 a 02:43 došlo k útoku pomocí autonomních letounů na sídlo ruského prezidenta, známé jako Kreml. Pachatel útoku zatím není znám, avšak americké zpravodajské agentury se domnívají, že za ním mohou být ukrajinské speciální vojenské nebo zpravodajské jednotky. Tento incident se zařazuje do série tajných operací, které cílí na ruské objekty a vyvolávají napětí v Bidenově vládě.

Americké zpravodajské služby nemají informace o tom, která konkrétní jednotka provedla útok, a není jasné, zda ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebo jeho nejvyšší představitelé byli informováni o této operaci. Někteří představitelé se však domnívají, že Zelenskyj o ní nemusel vědět. Američtí úředníci zachytili rozhovory mezi ukrajinskými představiteli, kteří si navzájem vzájemně vytýkají odpovědnost za útok pomocí bezpilotního letounu na Kreml na začátku tohoto měsíce. Tato skutečnost přispěla k americkému hodnocení, že skupina ukrajinských příslušníků mohla být za to zodpovědná, uvedly zdroje CNN se znalostí zpravodajských informací.

Americké špionážní agentury vidí, že vzniká volná konfederace ukrajinských jednotek, které jsou schopny provádět omezené operace uvnitř Ruska, a to buď s využitím vlastního personálu, nebo partnerů pracujících pod jejich velením. Podle úředníků mohly být některé z těchto misí prováděny jen s malým dohledem ukrajinského prezidenta Zelenského, pokud vůbec nějakým. Podle amerických představitelů je jejich úroveň důvěry v to, že ukrajinská vláda přímo schválila útok bezpilotním letounem na Kreml „nízká“. Důvodem je skutečnost, že zpravodajské agentury zatím nemají konkrétní důkazy, které by identifikovaly vládní úředníky, ukrajinské jednotky nebo operativce zapojené do tohoto útoku. Toto není poprvé, kdy USA pozorovaly ukrajinské představitele, kteří se vzájemně obviňují z tajemného útoku na ruské cíle, jako byl bombový útok v automobilu, který zabil Darju Duginovou, nebo podezřelý bombový útok kamionem na most Kerčského průlivu, který spojuje Rusko s Krymem, uvedly zdroje CNN. Podobně američtí představitelé považují útok na plynovody Nord Stream, které přepravují zemní plyn z Ruska do Evropy, za dílo pro-ukrajinských agentů, jejichž vazby na ukrajinskou vládu se zatím nepodařilo zjistit.

I přestože není jisté, zda Ukrajina stojí za útokem, je důležité si uvědomit, že ruská odplata by mohla být mimořádně drastická. Americké představitelé opakovaně varovali Ukrajinu před prováděním významných útoků v Rusku, upozorňujíce na riziko eskalace. Veřejně odmítli, že by podporovali či umožňovali přeshraniční útoky a prohlásili, že nepodporují použití amerického vybavení v takových operacích. Bidenova administrativa se snaží zabránit dojmu, že Spojené státy jsou spoluviníky útoků, a obavy z toho, že Rusko použije jaderné zbraně nebo rozšíří konflikt mimo Ukrajinu, se zatím uklidnily. Navzdory americkým výhradám Ukrajinci pokračují v tajných operacích na ruském území.

Při návštěvě Washingtonu počátkem tohoto měsíce britský ministr zahraničí James Cleverly tvrdil, že neexistují žádné nové informace o tom, kdo útok provedl, ale dodal, že obecně řečeno, „Ukrajinci se brání.“ „Musí se bránit účinným způsobem,“ odpověděl Cleverly na otázku CNN. „Oni jsou v tomto případě poškozenou stranou, to bychom nikdy neměli ztrácet ze zřetele. A aby se mohli účinně bránit, musí reagovat použitím síly. Vždy však dbejte na to, aby bylo promyšlené, přiměřené a podporovalo jejich širší cíle a nikoliv jakkoliv kontraproduktivní.“

Počátečně někteří američtí představitelé uvažovali o možnosti, že útok bezpilotního letounu na Kreml byl proveden ruskou vládou jako součást operace „pod falešnou vlajkou“ s cílem vyvolat eskalaci konfliktu. Nicméně po útoku byla Spojenými státy zachycena komunikace, ve které ruské představitele diskutovaly o tomto incidentu a o předběžných zjištěních vyšetřování Moskvy. V těchto interních diskusích se zdálo, že ruské představitele překvapilo vniknutí dronů a obvinili Ukrajinu. Američtí představitelé uvedli, že tyto zpravodajské informace jim pomohly přesvědčit se, že útok nebyl proveden Ruskem.

Podle dostupných zpravodajských informací mají Spojené státy také informace naznačující, že Ukrajina uvažovala o útocích na Rusko již dříve. V tajných dokumentech Pentagonu, které se objevily na internetu na začátku tohoto roku, bylo odhaleno, že CIA vyvíjela tlak na vedoucího ukrajinské vojenské rozvědky, aby odložil plánované útoky na Rusko až na výročí ruské invaze na Ukrajinu. Kromě nedávného útoku bezpilotního letounu na Kreml američtí představitelé tvrdí, že existuje přesvědčení, že Ukrajinci jsou odpovědní za vraždu dcery významného ruského nacionalisty, zabití proruského bloggera a sérii útoků ve městech poblíž rusko-ukrajinských hranic, přičemž poslední z nich se odehrál v pondělí.

Zelenskyj, ukrajinský prezident, vyjádřil na začátku tohoto měsíce spekulace, že útok by mohl být operací provedenou pod falešnou vlajkou, a popřel, že by Ukrajina měla s tímto útokem cokoli společného. Během rozhovoru s novináři ve finských Helsinkách Zelenskyj prohlásil: „Rusko nemá žádná vítězství, o kterých by mohlo informovat. Kvůli tomu musí Putin učinit nějaké neočekávané kroky, jako jsou překvapivé útoky dronů.“ Dále Zelenskyj dodal: „My jsme na Putina neútočili. Necháváme to na tribunálu.“

Na druhé straně Rusko je pevné ve svém stanovisku. Mluvčí Kremlu, Dmitrij Peskov, odpověděl na dotaz ohledně této zprávy s tím, že okamžitě prohlásili, že za útokem stojí kyjevský režim. Peskov dále uvedl: „Nakonec není velký rozdíl, která jednotka kyjevského režimu je za tímto útokem. Je nám jasné, že kyjevský režim je za tímto útokem zodpovědný, jsme si toho vědomi a budeme to brát v úvahu při našem dalším postupu.“ Putinův spojenec Vjačeslav Volodin, předseda ruské Státní dumy, nazval údajný útok dronem „teroristickým útokem“ na Rusko a přirovnal ukrajinskou vládu k teroristickým organizacím, jako je Al-Káida a Islámský stát, a uvedl, že „nacistický režim v Kyjevě musí být uznán jako teroristická organizace.“ Původně se Rusko domnívalo, že útok byl atentátem na ruského prezidenta Putina, což by mohlo vyvolat další stupňování ruského konfliktu na Ukrajině. A o den později, Rusko obvinilo Spojené státy ze zapojení do útoku. „Ruské zvláštní služby disponují důkazy, které naznačují, že za útokem dronů na Kreml stojí Kyjev. Nicméně skutečností je, že rozhodnutí o takových operacích jsou ve skutečnosti přijímána ve Washingtonu,“ řekl novinářům Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Americký ministr zahraničí Antony Blinken po události obvinění Kremlu zpochybnil a řekl: „Cokoliv, co vyjde z Kremlu, bych bral s velkou rezervou.“ Další američtí zástupci také odmítli tvrzení mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, že Washington spolupracoval s Ukrajinou při koordinaci bezpilotních útoků na Moskvu, a zdůraznili, že Spojené státy se do středečního ranního útoku vůbec nezapojily. „Mohu vám potvrdit, že Spojené státy se na tomto neúčastnily. Cokoli se tam stalo, nás to nezasáhlo,“ uvedl mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby v rozhovoru pro televizi MSNBC, když byl dotázán na Peskovova vyjádření. „Neměli jsme s tím nic společného. Peskov zde jen lže, jednoduše a stručně.“ Následně to označil v interview pro CNN za „nesmyslné tvrzení“. Obvinění jsou „zcela falešná“, řekl mluvčí ministerstva obrany podplukovník Garron Garn serveru Politico. „USA do toho nebyly nijak zapojeny.“

Je málo pravděpodobné, že běžní lidé se dozví pravdu o útoku na Kreml v blízké budoucnosti, pokud vůbec. Tato nejistota bude trvat, dokud nedojde k mezinárodnímu vyšetřování nebo dokud nepřijmeme informace od nezávislé strany v rusko-ukrajinském konfliktu. Nedostatek konkrétních důkazů a přesvědčivých informací o pachatelích útoku na Kreml nám brání odhalit pravdivé skutečnosti. Z tohoto důvodu je situace ohledně dronového útoku na Kreml a celkového konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou stále plná nejasností a složitostí.

Zdroje

New York Times

CNN

Reuters

TASS

Forbes

BBC

Politico

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz