Hlavní obsah
Názory a úvahy

Eurokoeficient a EUrating. Volební systém, který ochrání liberální demokracii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Těžce vydobytá liberální demokracie je poslední dobou v celé Evropě ohrožována populistickými a nacionalistickými hnutími. Je třeba se vážně začít zabývat myšlenkou, jak ji ochránit.

Článek

Populismus a nacionalismus už delší dobu ohrožují zdravý vývoj liberální demokracie v Evropě. V některých zemích dosahují populistická hnutí ve volbách takových výsledků, že se manévrovací prostor demokratických stran stává stále menším a je stále obtížnější prosazovat změny, které jsou pro rozvoj Evropy důležité. Co s tím? S návrhem řešení přišel analytik Jaroslav Jerhot.

Řešením by mohlo být, aby se voleb ve členských zemích Evropské unie mohly zúčastňovat jen strany, které se podrobí kvalifikačnímu řízení u úřadu Evropské komise. Celý systém by měl být zasazen více do kontextu ambiciózního směřování EU k nerůstové bezuhlíkové ekonomice, hlubší integraci a v neposlední řadě vytváření inkluzivního multikulturního prostředí v každé členské zemi.

Každá politická strana, která kandiduje v některé zemi EU, by dostala tzv. EUrating nebo Eurokoeficient, který by odrážel její soulad s evropskými hodnotami a nastavenými cíli. Demokratické strany by tak dosáhly vyššího EUratingu než strany populistické. Pomocí tohoto koeficientu by se pak přepočítával i zisk zastupitelských mandátů těchto stran. Dejme si modelový příklad. Demokratická strana např. dosáhne shodného volebního výsledku jako strana populistická. Ale díky EUratingu by mohla dosáhnout na vyšší počet poslanců, než odpovídá jejímu volebnímu výsledku, zatímco populistům by byl počet poslanců snížen. Pokud by EUrating některé strany byl skutečně extrémně nízký, ztratila by tato strana i nárok na financování z veřejných rozpočtů.

To ale není všechno. Poměr hlasů, který získaly v dané zemi strany se zvýšeným EUratingem a strany se sníženým EUratingem by byl rozhodující i při přerozdělování evropských dotací. Země, jejichž občané volí ve větší míře demokratické strany, by tak dostávaly z evropských fondů vyšší dotace, zatímco země s výrazným zastoupením populistických stran by musely do evropských fondů více peněz odvádět.

EUrating by tak měl hned dvě funkce. Zabránil by, aby se v některé zemi dostaly k moci populistické síly a obrátily kormidlo vývoje na východ, a současně by vychovával občany ke skutečně odpovědnému demokratickému volebnímu chování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz