Hlavní obsah
Satira

Existuje důvod, proč by měli v českých volbách volit výhradně jen Češi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Blíží se zavedení korespondenčních voleb, což by mělo naší zemi zajistit, že příští volby nedopadnou nežádoucím způsobem a nebude narušen rozvoj liberální demokracie. Stačí to však?

Článek

Žijeme v integrované Evropě. Všechny země se navzájem ovlivňují a vše, co se děje v jedné, projeví se i za jejími hranicemi. Proto je načase, abychom se definitivně rozloučili se starým konceptem voleb, který spočívá v tom, že v každé zemi volí výhradně její občané.

Naše země je silně provázaná s Německem. Před časem jsem sepsal úvahu, kdy jsem vyzýval k tomu, aby v českých volbách mohli hlasovat i kandidovat potomci vyhnaných sudetských Němců. Ale když se nad tím tak zamyslím, říkám si, že by šlo sice o cestu správným směrem, ale stále ve vyjetých kolejích.

Jsem toho názoru, že bychom měli umožnit v našich volbách hlasovat všem občanům Evropské unie. Lidé na západě mají mnohem delší zkušenost s budováním demokracie. A právě jejich zkušenosti a jejich volba by mohly zajistit, že vývoj demokracie u nás nebude ničím a nikým ohrožován. Domnívám se, že kosmopolitní Němec, Francouz nebo Švéd určitě nebude v českých volbách volit populisty a nacionalisty.

Pro české volby by tak byly hlasy odevzdané občany západních států příjemným osvěžením a pověstnou živou vodou pro naši mladou a zatím nepříliš vyspělou demokracii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz