Hlavní obsah
Umění a zábava

Jak by měla vypadat emancipovaná romantická komedie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

K sepsání tohoto článku mě inspiroval námět filmu Sex Appeal, který pojednává o tom, jak studentka začne trénovat v sexu poté, co jí její přítel na dálku oznámí, že za ní přijede.

Článek

Já bych od moderního filmu pro teenagery očekával sofistikovanější zápletku. Příběh o dívce, která se snaží být dobrá v sexu jen proto, aby mohla uspokojit svého nápadníka, patří někam do minulého století, pokud ne rovnou do středověku. Původní jednovětý popis filmu byl, že dívka po oznámení přítele, že za ní přijede, začne zkoumat svou sexualitu.

A právě tento popis mi vnukl spoustu myšlenek, kudy by se teenagerovská komedie moderní současnosti mohla ubírat. Cestou zápletky, která je o poznání výchovnější a má naší mládeži co dát. Místo toho, aby se hlavní hrdinka snažila trénovat, aby svému příteli vyhověla, by film mohl pojednávat o nejrůznějších úvahách. Zda dotyčná dívka vůbec o sex stojí, zda je její orientace skutečně heterosexuální, anebo je její koketování s přítelem jen důsledkem vlivu konzervativní společnosti kolem ní a její snahy vyhovět starosvětským představám.

Já rozhodně neříkám, že by se film pro teenagery měl držet puritánsky mimo sexuální oblastí. Naopak, zápletka, kterou jsem nastínil, by dávala příležitost ukázat ve filmu i jiné typy sexuálního styku, než je ten heterosexuální. Jenže žánr teenagerovské komedie zůstává stále v zajetí starého myšlení nalajnovaného patriarchální společností bílého heterosexuálního muže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz