Hlavní obsah

Jak dezinformátorům znepříjemnit pobyt na facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabey

Dnes se zamyslím nad tím, jak vylepšit facebook, aby byl ještě svobodnější a demokratičtější než dosud.

Článek

Sociální síť facebook urazila za léta své existence dlouhou cestu. Z prostoru, kde se sdružovaly nejrůznější záškodnické opoziční hordy a zakládaly skupiny rozvracející naše demokratické zřízení, útočící na naše hodnoty a šířící nacionalismus a xenofobii, se díky důsledné kontrole obsahu a mazání závadných příspěvků, stránek a skupin stala platforma, kde získaly navrch názory svobodné a demokratické.

Začal jsem přemýšlet nad tím, jak facebook ještě vylepšit. Jsem samozřejmě spokojený s tím, že si jedinci nevážící si svobody a demokracie nemohou psát, co se jim zachce. Ale skutečně to stačí k tomu, abychom se s tím spokojili?

A na jeden zlepšující nápad jsem ještě přišel. Mnoho dezinformátorů na facebooku stále působí a šíří své myšlenky na svých soukromých profilech. Jenže tam stále mají možnost zablokovat diskusní příspěvky, kde jim oponují demokraticky smýšlející lidé.

Pojďme se zamyslet nad tím, zda není načase předat kontrolu nad tímto privilegiem organizacím, které mají s bojem za svobodu a demokracii zkušenosti a které mají rozsáhlou databázi a přehled, kdo se jak na sociálních sítích projevuje. Podle toho by mohlo být nakládáno s tím, kdo bude mít možnost své oponenty blokovat a kdo ne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz