Hlavní obsah

Jak změnit výsledky voleb v Maďarsku a dalších zemích s deficitem demokracie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Výsledky maďarských voleb už delší dobu neodpovídají demokratickým standardům požadovaným Evropskou unií. Podobně je tomu v Polsku a možná brzy na Slovensku. Dá se s tím něco dělat?

Článek

Maďarsko je členem Evropské unie. Tamní politické dění tomu však vůbec neodpovídá, což dává mnoho důvodů k tomu, abychom se zamysleli nad tím, jak dlouho lze tuto skutečnost tolerovat.

Maďarsko, podobně jako Česká republika, patří mezi ty země Evropské unie, ve kterých ještě není tak vyspělá demokracie jako na Západě. Zatímco u nás se s vytrvalou pomocí neziskových organizací a think tanků financovanými vyspělými zeměmi, kterým záleží na rozvoji demokracie ve středoevropském regionu, podařilo nastoupit na nadějnou cestu, Maďarský volič doposud volí tak, že to znemožňuje zavádění západních svobodných a demokratických standardů v této východoevropské zemi.

Řešení, jak to změnit, ale existuje. A vůbec není třeba kvůli tomu obcházet volební systém. Jak tedy na to?

Pojďme uznávat pouze ty volební hlasy maďarských voličů, které byly odevzdány v demokratických zemích. Orbánovo Maďarsko z mnoha důvodů za demokratickou zemi považovat nemůžeme, proto není povinností zemí mezinárodního společenství uznávat hlasy odevzdané právě na území Maďarska. Vždyť občané východoevropských zemí, kteří žijí na vyspělém Západě, volí natolik rozdílně, že by se politická mapa v jejich rodné zemi zásadně proměnila a Maďarsko (ale i Polsko nebo Slovensko) by konečně nastoupilo svou cestu k demokracii.

Ano, Orbán (Kaczynski, Fico) si vytvoří svou nedemokratickou vládu. Ale k čemu mu bude, když celý západní civilizovaný svět bude jednat výhradně s exilovou vládou, která vzešla z výsledků toho, jak volili maďarští (polští, slovenští) voliči ve skutečně demokratických zemích?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz