Hlavní obsah

Jaká má být budoucnost Evropy? Ptejme se i těch, kteří k nám přicházejí.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Jak by měla v budoucnu vypadat Evropa? Kdo všechno by se měl podílet na změnách, které ji čekají? O tom bude dnešní článek.

Článek

Ne nesporné, že Evropa se v blízké budoucnosti bude měnit. V současné době probíhá mnoho debat, které se snaží nacházet odpovědi, jak vlastně budoucnost našeho kontinentu bude vypadat. Mnohé už je jasné. Bude rozmanitější, bude multikulturnější, bude pestřejší a i nadále bude rozvíjet evropské hodnoty.

Tyto debaty se však dosud odehrávají především ve vyšších akademických a politických kruzích. Ale hojně se začíná diskutovat i mezi lidmi s vyšším vzděláním a citlivějším vnímáním hodnot, tedy tedy těch, na kterých budoucnost naší společnosti stojí především. To je samozřejmě v pořádku, ale v debatách zatím jen málo zaznívá hlas těch, kterých se tato změna týká, kteří budou v tomto novém prostředí žít. A jestliže plánujeme budoucnost, pak by právě jejich hlas měl v této debatě zaznívat nejzásadněji.

Evropa se stává domovem stále více lidem z Afriky a Blízkého východu. Ti sem přicházejí s nadějemi na kvalitní život, my v nich zase vidíme obohacující ekonomický i sociologický prvek naší společnosti, která se trochu utápí ve spárech konzumu a povrchnosti. Právě hodnoty, které s sebou nově příchozí přinášejí, by mohly náš uvadající kontinent vzkřísit.

Proto je potřeba zahájit diskusi právě s lidmi z Blízkého východu a Afriky, kteří k nám budou přicházet. Je třeba se jich zeptat, jakou Evropu by si představovali, v jaké by se jim dobře žilo a co bychom mohli udělat pro to, aby se zde cítili dobře a mohli tady rozvíjet svou kulturu. Jenom tak přesuneme debaty o naší budoucnosti z akademických výšin do běžného života a budeme moci podniknout potřebné kroky i v každodenní praxi.

Pojďme tedy tuto debatu otevřít a pojďme společně budovat Evropu, která je skutečně pro všechny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz