Hlavní obsah

Kdy se konečně slovenští muslimové dočkají skutečné mešity?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Vyspělost zemí lze posuzovat z mnoha úhlů pohledu. Mimo jiné i podle toho, co všechno dělají pro své náboženské menšiny, aby ty se pak v jejich zemi cítily dobře.

Článek

Pokud jde o Slovensko, nevede si aktuálně při posuzování své vyspělosti zrovna nejlépe. Formálně je sice začleněno v západních strukturách, dokonce se tam platí eurem. Ale současně má proruského premiéra (a nyní i prezidenta) narušujícího evropský konsenzus, obyvatelstvo nedostatečně poučené ohledně výhod, které jim přináší to, že je Západ vzal do své rodiny, a v neposlední řadě je tam stále rozšířená xenofobie, proti které se dělá příliš málo.

Slovensko je tak jednou z několika osamocených zemí na světě, kde oficiálně není ani jedna mešita. Muslimové se samozřejmě i na Slovensku scházejí v hojném počtu v prostorách, které jako mešita slouží, ale oficiálně žádná neexistuje. Přitom každá etnická a náboženská menšina by měla mít svůj prostor a své útočiště. Tam může plánovat, jak se bránit všudypřítomné diskriminaci, jak své náboženství propagovat a odkud ho šířit. Slováci jsou nábožensky založení a islám by jistě mohl obohatit život nejednoho rodilého Slováka.

Proto mě napadlo, že by bylo skvělým gestem, kdyby slovenským muslimům postavily reprezentativní mešitu neziskové organizace, které na Slovensku působí. Na vzniku mešity v době, kdy už je islám v zemi dostatečně zakotven, není nic extra zázračného. Ale kdyby Slovensko připravilo svým muslimům mešitu ještě předtím, než zde islám získá na síle a významu podobně jako v demokratických zemích na Západě, dokázalo by, že si svou příslušnost k vyspělému světu i navzdory četným excesům současné politické reprezentace zaslouží.

Užitečné odkazy:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz