Hlavní obsah
Názory a úvahy

Minimální příjem? A co takhle společensky odpovědný příjem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pokrokový euroobčan

Dnes se zamýšlím nad tím, proč jsou úvahy o minimálním příjmu zpátečnické a proč přišel čas přemýšlet nad radikálnějším krokem - tzv. zodpovědným příjmem.

Článek

Často ve veřejném prostoru rezonují úvahy, jak zajistit všem lidem důstojný život. Ekonomové navrhují daňové a penzijní reformy, sociologové přicházejí s úvahami o minimálním příjmu, který by měl každý občan zajištěný.

Osobně se domnívám, že oba tyto směry jsou již překonané. Naše společnost se nachází ve výjimečné situaci a je připravena přijmout i výjimečná řešení. Taková, která zabrání plýtvání, povedou k větší ekonomické zodpovědnosti a zároveň smažou nespravedlivé rozdíly v životní úrovni. A v neposlední řadě přispějí k ochraně klimatu, na níž nám už skutečně moc času nezbývá.

Pojďme celý systém příjmů občana změnit od základu. Jak? Zde je řešení. Zaměstnavatelé už by neposílali výplatu zaměstnanci, ale veškeré peníze, které na zaměstnance vynakládají (tedy celou tzv. superhrubou mzdu) budou posílat přímo státu. A stát pak bude vyplácet každému občanovi peníze v takové výši, která uspokojí jeho životní potřeby a zároveň nepovede k nezodpovědné spotřebě a k nadměrné uhlíkové stopě.

Buďme odvážní a chtějme toto řešení po našich politicích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Základní nepodmíněný příjem (UBI)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz