Hlavní obsah
Umění a zábava

Nahraďme policii terénními pracovníky neziskových organizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Zatímco v USA už se o zrušení policie mluví delší dobu, u nás je tato debata zatím v plenkách. Je načase ji otevřít.

Článek

Návrhy na zrušení policie se jeví jako kontroverzní nápad, ale že by v konečném důsledku vedl ke snížení kriminality a dalších negativních jevů ve společnosti (nejen rasismu), na tom už se drtivá většina shodne. Své výhrady proti přežitku, kterým je fungování ozbrojených policejních sborů, už jsem vyjádřil mnohokrát. Proto návrh na rušení policejních oddělení vítám.

V současné době mám pocit, jako by základní předpokládanou kvalifikací pro přijetí k policii byl rasismus, xenofobie a vypjatý nacionalismus. V policejních sborech se to pak hemží testosteronovými typy pseudochlapství, kteří se rádi ohánějí obušky a zbraněmi. To musíme změnit. Jako nejlepší nápad se jeví nahrazení policistů terénními spolupracovníky, ve kterých lidé neuvidí nějaké strážce a příslušníky represivních složek, nýbrž kamarády a přátele nabízející pomocnou ruku.

Známé úsloví říká, že zakázané ovoce chutná nejlépe. Tak jako děti rády zkoušejí věci, které jim dospělí zakazují, stejným způsobem pak lidé zkoušejí, kam až mohou zajít, dohlíží-li na ně represivní orgány. Pokud represe zmizí, pak řada lidí ztratí motivaci provádět kriminální činy. Ve školství už jsme dávno přešli od trestání, zákazů a známkování k pozitivnímu stimulování, pochvalám a výchově dětí k toleranci, humanismu a západním hodnotám. Pojďme to samé udělat i v oblasti kriminalistiky. Zároveň tím mnohým potenciálním zločincům vyšleme vzkaz. My vám věříme, začněte nový a poctivější život. Jsem přesvědčen, že ve chvíli, kdy jim společnost bude důvěřovat, nikoho nenapadne krást, loupit, rabovat ani vraždit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz