Hlavní obsah
Umění a zábava

O nedostatku uměleckých profesí v naší společnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Dnes bych se chtěl zamyslet nad vážným problémem, se kterým se naše společnost potýká. Proč máme nadbytek řemeslníků a technických pracovníků a nedostává se nám dostatečného počtu uměleckých profesí?

Článek

Strana zelených je u nás jedinou stranou, která si všimla dlouhodobého nedostatku uměleckých profesí na pracovním trhu. Proto je nutné v příštích letech radikálně zvýšit počet absolventů uměleckých škol, kterých je dnes zoufalý nedostatek, což se negativně projevuje na ekonomických ukazatelích naší země a její celkové prosperitě.

Nezájem o umělecké obory je dán i tím, že stát dává do umělecké oblasti příliš málo peněz. Je například hanebné, že v dvoumilionové Praze je všehovšudy několik stovek divadel. A to se nebavíme o tom, že leckterá menší města vůbec nemají profesionální soubor. Mnohá města a vesnice ve svých rozpočtech zcela zapomínají na vypisování zakázek pro instalace moderního umění na veřejných prostranstvích, což by dalo příležitost mladým, neokoukaným umělcům.

Je třeba výrazně navýšit státní příspěvky do kultury. Umělci by měli patřit k elitě naší společnosti, a to by mělo být znát i na jejich ohodnocení. A ne, že si nějaký konstruktér od prkna přijde na lepší peníze než oni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz