Hlavní obsah
Satira

Prezident Pavel se na festivalu vypořádal s  Miloušem Jakešem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Prezident Petr Pavel je známý svým odporem ke komunistickým a jiným antidemokratickým hnutím. Dokázal to i během uplynulého víkendu.

Článek

Na festivalu All American Fest, kde byl čestným hostem, se zúčastnil soutěže v duchu známého sloganu „Jakeše do koše.“ Do onoho koše se házela kniha známého komunistického papaláše Milouše Jakeše a Petr Pavel se trefil třikrát ze tří pokusů, za což sklidil bouřlivý potlesk od všech přítomných.

My jsme mu při této příležitosti položili několik otázek:

Pane prezidente, jaký je to pocit, když jste mohl svůj odpor ke všemu komunistickému vyjádřit účastí v této soutěží?

Pocit je to velmi příjemný. My všichni demokraticky smýšlející občané této země máme povinnost bojovat proti komunistům, i když uznávám, že toto je spíše takový symbolický boj. Každopádně pro mě osobně měly ty tři úspěšné hody téměř očistný charakter, takže se hned cítím lépe.

Všiml jste si toho bouřlivého potlesku, který následoval po vašich úspěšných hodech?

Všiml a velmi mě to potěšilo. Rád se pohybuji mezi lidmi, kteří dokáží jakoukoli aktivitu proti komunismu ocenit, a to i v případě, že jde o soutěž v duchu recese. Určitě mě těší, že se ve svém boji za demokratické směřování našeho státu mohu opřít o podporu spoluobčanů, kterým na udržení naší demokracie záleží.

Vy osobně se velice často pohybujete v kruhu undergroundu, disidentů a dalších lidí, kteří proti komunismu bojovali. Nemáte obavy, že se tím vzdálíte běžným lidem?

Vždycky jsem disidenty nesmírně obdivoval a nesmírně si vážím toho, že mě dnes už berou jako jednoho z nich. Obavu, že bych se vzdálil ostatním spoluobčanům, nemám. Myslím, že i pro ně je cenné, když je prezident součástí společnosti, která dokáže přinášet oběti v boji za demokracii.

Jaký jste měl vztah k Miloušovi Jakešovi v době, kdy byl generálním tajemníkem ÚV KSČ?

Milouše Jakeše jsem považoval za symbol režimu, který nás tady všechny utlačoval. Naše rodina byla ve spojení s komunistickými tajnými službami neustále, takže ten režim znám zevnitř jako málokdo jiný.

Podnikal jste už v 80. letech nějaké aktivity proti komunistickému režimu, jehož symbolem Milouš Jakeš byl?

Bohužel, v 80. letech jsem byl příliš zaneprázdněn svou prací ve Vojenském zpravodajství Československé lidové armády, takže jsem se do odboje proti komunismu nestihl zapojit, o to větší energii mu věnuji v současnosti. Ale nakonec jsem svůj tehdejší výcvik dokázal zužitkovat a snad za mnou zůstala nějaké práce v nadnárodních strukturách, které se zabývají ochranou demokracie po celém světě. Nechci to srovnávat, ale možná to mělo větší dosah, než kdybych své působení omezil v 80. letech jen na naši zemi.

Děkuji za rozhovor, pane prezidente.

Odkazy

Ameriku si rozvracet nenecháme. Harleye burácely Prahou, házel se Jakeš do koše.

Článek mapující odstoupení Milouše Jakeše z funkce generálního tajemníka

Od Jakešova blábolení v Červeném Hrádku uplynulo 35 let

Petr Pavel na Wikipedii

Petr Pavel dorazil v kapsáčích a hodil Jakeše do koše

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz