Hlavní obsah

Prezident Pavel skončil po nehodě v nemocnici. Co bude dál?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Prezident Petr Pavel havaroval na motorce. Na podrobnosti je vyhlášeno informační embargo, přesto je na místě se ptát, co bude dál.

Článek

Okolí Pražského hradu nesdělilo k události žádné konkrétnější informace, přesto na veřejnost pronikla informace, že k nehodě došlo při jízdě v terénu:

K dispozici nejsou ani konkrétní informace k prezidentově zdravotnímu stavu. Ví se, že musel do nemocnice a že jeho zranění vyžadují pozorování a že dojde i ke změně prezidentova programu.

I přes velmi strohé a nekonkrétní informace (nebo právě kvůli nim) je třeba se ptát, co bude dál, a to hlavně v případě, že je prezidentův stav horší, než jak je prezentován. Informační embargo rozhodně ničemu neprospívá, a i když v posledních hodinách prosákly na veřejnost informace, že byl prezident propuštěn do domácího léčení, otazníky stále zůstávají.

Ostatně, není to tak dávno, co jsme něco podobného zažili u Miloše Zemana, jehož okolí vypouštělo zprávy o tom, co měl k obědu či co podepsal, zatímco se odborníci v oblasti medicíny shodli na tom, že je se nachází ve vegetativním stavu (přičemž tyto informace se nikdy nepodařilo tehdejšímu hradnímu osazenstvu vyvrátit).

V nejbližší době by se měla ke zdravotnímu stavu prezidenta Pavla vyjádřit psychiatrička Džamila Stehlíková, přední expertka v diagnostice, kterou lze určit i na dálku. Na základě jejího verdiktu si pak bude moci společnost udělat obrázek, do jaké míry jde o banální zranění a do jaké míry je situace opravdu vážná. A především, zda je pan prezident v takovém duševním stavu, aby mohl dál vykonávat svou funkci.

S dalšími novináři se chceme též spojit s předsedou senátu Milošem Vystrčilem, který by nás měl seznámit s dalším postupem, pokud bude třeba prezidenta zbavit funkce. Lze předpokládat, že v případě potřeby je spolu s předsedkyní poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou připraven převzít veškeré prezidentské pravomoce s okamžitou platností.

Vyjádření premiéra Fialy zatím chybí, poslední jeho aktivitou byl včerejší hokej, kdy byl podpořit svůj tým při neúspěšném pokusu proniknout do semifinále mistrovství světa.

Více informací zatím není k dispozici, věřím, že v průběhu příštích dní bude více jasné, jaká je skutečná situace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz