Hlavní obsah
Názory a úvahy

Skončí konečně diskriminace fotbalisty Jakuba Jankta?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Fotbalista Jakub Jankto učinil veřejné prohlášení, ve kterém oznámil, že je gay. A řada událostí díky tomu konečně začala dávat smysl.

Článek

Jakub Jankto je už nějakou dobu nejlepším českým fotbalistou. Je šikovný, rychlý, skromný, čestný, spravedlivý a svým morálním charakterem převyšuje všechny ostatní kopálisty. Proto si mnoho fanoušků dlouhodobě kladlo otázku, jak je možné, že nedělá kapitána naší reprezentace. Ba dokonce nedělá kapitána ani v pražské Spartě, za kterou nastupuje v naší lize.

Mohla za to jeho sexuální orientace. Všudypřítomné předsudky bránily tomu, aby jeho fotbalové umění i jeho morální kvality byly náležitě oceněny. Naopak byl nucen stěhovat se z jednoho klubu do druhého, aniž bychom věděli, že za tím stojí homofobie trenérů, manažerů i samotných fanoušků.

Věřím, že po provedeném prohlášení dokáže naše společnost tohoto fotbalistu ocenit. Že se mu dostane výsadního zacházení, kterým mu budou vynahrazena všechna příkoří, která dosud musel zažívat. A jakkoli nejsem výrazným příznivcem sportu, který často bývá záminkou k nacionalistickým záchvěvům v myslích jednodušších fanoušků, jsem hrdý, že kapitánem naší reprezentace bude právě taková osobnost.

Tím by ale boj za více tolerance, diverzity a ochrany menšin ve fotbale neměl skončit. Každý klub by měl dokázat, že má v boji za tyto hodnoty jasno a dát najevo, že i za něj hrají hráči patřící k sexuálním menšinám. Pak bude i svět fotbalu v pořádku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Česká asociace fotbalových hráčů (ČAFH)
Českomoravský fotbalový svaz (ČMFS)
Fotbalistky
Malý fotbal
Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS)
Fotbalista roku
Top 50 českého fotbalu
Jakub Jankto

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz