Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stát i jeho občané by měli vědět, jak kdo volí. A jednat podle toho

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Již jsem psal mnohokrát na téma, že je třeba zavézt elektronické volby. Dnes bych chtěl tyto úvahy obohatit o další myšlenku.

Článek

Že by volby měly být elektronické, o tom už asi nepochybuje nikdo. Tedy, se dvěma výjimkami. Tou první jsou starší lidé, kterým jsou moderní informační technologie cizí. Tou druhou jsou lidé, kteří chtějí volit proti zájmům České republiky a jejímu zakotvení v západních demokratických strukturách. První skupinu už v podstatě vyřešil čas, na námitky druhé skupiny by demokratická společnost ve vlastním zájmu neměla brát až takový zřetel.

Žijeme ve 21. století, což znamená jediné. Volby by měly být elektronické. Třeba přes Portál občana. Výsledky toho, jak kdo volil, by tam navíc byly trvale uchovány, což by vyloučilo veškeré chyby a podvody. Každý si bude moci v jakýkoli okamžik zkontrolovat, jak volil on, popř. členové jeho rodiny. A státní úřady by měly přehled o každém jednotlivém voliči.

Co by to společnosti přineslo? Kromě efektivního systému i další benefity. Vzpomínáte na volby do Evropského parlamentu? Jak nám do něj kandidovaly subjekty, které jsou proti samotné existenci Evropské unie, popř. se snaží podkopávat všeobecnou důvěru, které tato instituce ve společnosti požívá? Absurdní, že? Souhlasili byste s tím, že lidé, kteří kandidují do Evropského parlamentu s úmyslem Evropskou unii rozvracet, by neměli být za své europoslancování placeni z evropských peněz? Dozajista ano.

A nyní si představte, že stát by získal přehled o tom, kteří občané volí protisystémově. Občan by kupříkladu žádal o nějakou dotaci z evropských peněz. Stát by snadno zkontroloval, zda o tyto peníze nežádá někdo, kdo volí strany, které brojí proti Evropské unii a proti dotacím. Jiný občan by žádal o sociální dávku. A stát by snadno zkontroloval, zda dotyčný nevolí stranu, která chce tento typ dávky zrušit, popřípadě hlasovala proti, když se tato dávka zaváděla. A můžeme pokračovat. Žádost o přijetí na vysokou školu, žádost o zaměstnání ve státní správě.

Pokud by byla možnost, aby občan nesl tímto způsobem následky za to, jakým způsobem volí (zvláště když by šlo v praxi v podstatě o realizaci jeho přání, které projevil při volebním chování), věřím, že bychom jej dokázali vychovat k tomu, aby volil odpovědně a s ohledem na žádoucí budoucnost. Nejen sebe a své rodiny, ale celého státu.

Více článků o elektronických volbách:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz