Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stresory, se kterými se studenti potýkají. A kde je klimatická změna?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Před několika dny byly zveřejněny výsledky výzkumu mapujícího faktory, které mají největší vliv na stres našich vysokoškoláků při studiu. A co výsledky přinesly? Velmi znepokojující zjištění.

Článek

Nejprve zjištěné výsledky:

Stresory, se kterými se studenti potýkají nejvíce:

57 % Potíže se zvládnutím učiva

47 % Tlak na dobré výsledky

46 % Obavy o peníze

41 % Sladění školních a pracovních povinností

27 % Sladění školních a rodinných povinností

26 % Tlak na nalezení práce

Musím se přiznat, že už dlouho pro mě nebyly výsledky žádného výzkumu tak velkým zklamáním jako právě v tomto případě. Mohu bez nadsázky říci, že doslova otřásly mou důvěrou v mladé lidi.

Patřím k těm, kteří vždy věřili, že mladá generace už nebude zatížena přízemními potřebami a materialismem a její priority budou dány úplně jinými hodnotami než priority generací, které vyrůstaly v nekontrolovaně bujícím kapitalismu (západní země) nebo plánovaném hospodářství zaměřeném na průmysl, spotřebu, smrádek a teploučko (střední a východní Evropa). Naší společností každopádně otřásají zásadnější problémy, než je nedostatek peněz, rodinné povinnosti nebo obava z nalezení či ztráty zaměstnání. Máme tady klimatickou změnu, kdy stojíme 7 let od naprosté katastrofy. Máme tady vzestup extremistických ideologií, které polévají živou vodou rasismus a xenofobii. Kde však tyto problémy v odpovědích naší mládeže nalézáme? Až někde pod šesti mnohem přízemnějšími problémy? Nebo ještě níže?

Co tedy na výsledky tohoto průzkumu říci? Snad jen to, že čekání na novou nezkaženou a lepší generaci, která nebude zatížena myšlením jejich rodičů, kteří svým důrazem na spotřebu a blahobyt zničily v minulých desetiletích naši planetu, se odkládá. Průšvih je však v tom, že už nemáme moc času.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz