Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajinští uprchlíci = málo multikulturalismu. Přijímejme Afghánce, Syřany, Somálce a Eritrejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabey

Uprchlíky konečně přijímáme. Ale zajistí nám příjem Ukrajinců to, že se zařadíme mezi vyspělé multikulturní státy? Obávám se, že to může být spíše naopak.

Článek

Důležitost přijetí přerozdělovacího klíče na migranty v rámci Evropské unie je dnes ještě aktuálnější než kdy dříve. To, že země východní Evropy přijímají uprchlíky z Ukrajiny, je věc chvályhodná, ale má i svá úskalí. Hlavním problémem je, že jde o lidi se značně konzervativními názory, navíc etnicky a kulturně se příliš neodlišující od tradičně xenofobního obyvatelstva České republiky, Polska a dalších zaostalých zemí východního bloku. Čili příchod většího množství lidí z Ukrajiny může střední a východní Evropu ještě více vzdálit západním evropským hodnotám a myšlenkám multikulturalismu. Toto ohrožení by nemělo být nám, kterým záleží na evropských hodnotách a na našem začlenění v západních strukturách, lhostejné.

Proto bychom měli usilovat o přerozdělování uprchlíků podle spravedlivého klíče, který bude lépe reflektovat to, jakým způsobem mohou lidé z jiných kultur pozitivně ovlivňovat naše životy. Řešení by bylo takové, že Ukrajinci, kteří k nám přicházejí, by byli podle spravedlivého klíče přerozděleni i do zemí západní Evropy, zatímco my bychom přijali jejich uprchlíky z Blízkého východu a severní Afriky. Aby společnost v celé Evropě byla namíchaná ve zdravém poměru a jednotlivé kultury se mohly zdravě ovlivňovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz