Hlavní obsah
Názory a úvahy

Už nemáme medium.seznam.cz, ale jen medium.cz. Proč to tak musí být?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Čtenáři naší platformy si jistě všimli, že ze záhlaví, kde byl její název, zmizelo slovo Seznam a že se u každého článku objevil vysvětlující odstavec, že se nacházíte na blogové platformě.

Článek

Seznam.cz je pro mě zárukou důvěryhodnosti a špičkové novinařiny. Není náhoda, že kupříkladu pro SeznamZprávy pracují ti nejlepší z nejlepších a denně vám přinášejí informace, která vám pomáhají orientovat se ve veškerém dění, které nás obklopuje. A pokud máte pochybnosti, zda se věci vyvíjejí správným směrem, vždy tam najdete usměrnění a vysvětlení.

I my, co jsme přispívali na platformu Seznam Medium, jsme se cítili být součástí něčeho většího. Cítili jsme obrovskou odpovědnost. Nejen za sebe a své články, ale též za značku Seznam, abychom se jí nezpronevěřili, a také za všechny naše čtenáře. Kdybychom je zklamali, mohli by začít věřit dezinformacím a začít vyhledávat alternativní média, která toxicky zamořují informační pole internetových médií.

Příčiny, proč se Seznam.cz rozhodl přistoupit k odejmutí své značky z této platformy, jsou zřejmě dvě:

1. Recesisté

Vyskytla se zde spousta rádobyvtipných pseudorecesistů. Těch bohužel neustále přibývá. Jejich články se tváří, že jsou myšleny vážně a že zapadají do konceptu Seznamu, ale ve skutečnosti se snaží vytvářet jakousi parodii na proevropské myšlení a západní hodnoty. Jejich taktika je zákeřná. Vyjádří se kontroverzně k nějakému tématu a předstírají, že jim jde o diskusi na tabuizovaná témata (když třeba sáhnou lidem na jejich modly v podobně hokejistů). Jenže jejich úmyslem je pouze vzbudit pozornost a pak se ze zákrytu smějí. A editorům dělá stále větší potíže je identifikovat. Výsledkem pak bylo, že hned tři mé články skončily v rubrice Satira, přestože tam nepatří.

2. Příliš horliví přispěvatelé

Jsou i takoví autoři, kteří mají nejlepší úmysly. S nejlepším svědomím hájí evropské myšlenky a hledají cesty, kudy by se naše společnost mohla ubírat dál. Jenomže to se svou horlivostí trochu přehánějí. Problém není v jejich názorech, ty jsou v zásadě správné. Problém ale je, že je publikují v době, kdy na ně společnost ještě není připravena. A dobrý novinář by měl mít cit pro to, které myšlenky už je náš spoluobčan schopný přijmout a které v něm zatím vyvolají v lepším případě pochybnosti, v horším případě rozhořčení.

Osobě věřím, že platforma bude dobře fungovat dál i po přejmenování. Ono není ani tak důležité, jak se naše médium jmenuje, ale především to, jakým způsobem působí na čtenáře a jakým způsobem jim pomáhá utvářet si své hodnoty.

Několik článků zabývajících se důvěrou k vládě Petra Fialy:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz