Hlavní obsah

Uznat stát Palestina? Ano. Ale stačí to?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Norsko, Belgie a Španělsko už v brzké době oficiálně uznají stát Palestina. Další vyspělé demokratické státy budou následovat. Je však toto gesto dostačující?

Článek

Každý stát, který se chce nazývat vyspělým a demokratickým, je v současné době solidární s Palestinou, která čelí izraelské agresi. Naše politická reprezentace bude tradičně reagovat opožděně, a to vinou toho, že má u nás stále významné slovo ODS. Ale věřím, že poté, co budou její kandidáti vykroužkováni při evropských volbách a v europarlamentu zasednou zástupci lidovců a TOP 09, nastanou i u této konzervativní strany, která dosud zčásti reprezentuje zapšklého pravicového voliče 90. let, významné změny. Ale i kdyby ne, po příštích volbách do poslanecké sněmovny se karty rozdají jinak. Díky hlasům mladé generace a hlasům ze zahraničí budou po příštích volbách hrát prim spíše Piráti nebo Stan, takže změny nastanou. Ať už s ODS nebo bez ní.

O tom však tento článek být nemá. To, že vyspělé země konečně uznají stát Palestina, je krok správným směrem. O to více, že jde o výspy demokracie, jako je Norsko anebo Belgie, ve které vlastně vznikají všechny procesy, které náš kontinent posouvají dopředu. Samotné uznání Palestiny asi sotva něco změní.

Na Blízkém východě, jenž je výkladní skříní islámské kultury, existuje jeden rušivý element, a tím je stát Izrael. Tato země stojí na militantních základech, klade důraz na armádu a celkově silové pojetí výkonu svých zájmů. Není náhodou, že zde bují nacionalismus a xenofobie, které se promítají do vztahů ke všem sousedním zemím, které chtějí pouze v klidu žít svým životem a vyznávat své kulturní hodnoty. Což jde velmi těžko, pokud za vašimi humny někdo nepřetržitě chrastí zbraněmi.

Pokud chceme dosáhnout toho, aby byl na Blízkém východě klid a aby i Palestinci mohli žít tak, jak chtějí a potřebují, je třeba zaměřit svou pozornost především na stát Izrael a vytvořit tlak na jeho odzbrojení i demilitarizaci jeho obyvatelstva. Rovněž by se měl stát otevřenějším vůči kulturám, které jej obklopují a jejichž hodnota není o nic nižší. Ono pokud na sebe sousedé nemíří zbraněmi, ale snaží se spíše o vzájemné porozumění a přátelství, celá atmosféra společného soužití je hned úplně jiná.

Vím, že někteří namítnou, že ztráta vojenské síly by mohla obyvatele Izraele ohrozit. Proto by měla být bezpečnost jeho obyvatel zaštítěna některou z velmocí. Garantem bezpečnosti obyvatel Izraele by tak mohla být Evropská unie, neboť Spojené státy americké by v tomto případě nebyly světovým společenstvím vnímány jako úplně nestranné. A pro Evropskou unii by šlo o další aktivitu, která by udržovala její prestiž, s jakou je ve světě vnímána.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz