Hlavní obsah

Ženská obřízka. Má být hrazena ze zdravotního pojištění?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Celý svět se stává multikulturnějším prostorem. Tento vývoj nemine ani naši zemi. V souvislosti s tím, je třeba zaujmout postoj i k novým kulturním zvyklostem, na které jsme zatím nebyli zvyklí.

Článek

POZOR, ČLÁNEK OBSAHUJE MYŠLENKY, KTERÉ MOHOU BÝT VNÍMÁNY VELICE KONTROVERZNĚ.

Mezi tyto zvyky patří i ženská obřízka. Ta je populární zejména v regionech, kde dominuje islámské nábožensví, především v severní Africe a na Blízkém východě. Tyto regiony zažívají v posledních desetiletích významný nárůst svého významu a jejich role na globálním poli roste. Není proto divu, že do dalších regionů ve světě pronikají i tamní zvyklosti.

Evropa se dlouho bránila přijímat vlivy z jiných kultur. Sílící důraz na multikulturalismus a všeobecnou toleranci ale přináší výsledky v podobě vzájemného ovlivňování. A tak zatímco Evropa může nabídnout lidem přicházejícím z jiných kultur lepší život a tolerantní prostředí, naši noví spoluobčané nás rovněž mohou obohatit svými zvyky. Velmi populární je u nás kebab, své pevné místo v oblasti oblékání si vydobyly tradiční muslimské oděvy, jako je hidžáb, nikáb nebo burka.

S ženskou obřízkou je to problematičtější. V mnohých zemích se na ni hledí s nedůvěrou a mnohde je i zakázána. Přesto se stává součástí evropského života. Pod článkem naleznete odkazy na články pracující s daty, která prokazují, že v multikulturních západních zemích, jako je Británie nebo Německo, se pro obřízku každý rok rozhodují tisíce žen. A celkový počet občanek těchto zemí, které tento zákrok podstoupily, se pohybuje oficiálně v řádu vyšších desítek tisíc, viz odkazy na články níže.

Z této situace je patrné, že Evropa zaujímá vůči ženské obřízce postoj, který není úplně v souladu s deklarovanou multikulturností a tolerancí k cizím kulturám. Praktikování tohoto zvyku může dokonce vynést rodinným příslušníkům ženy trestní stíhání, což řada žen může využít k tomu, aby se mstila svým partnerům nebo členům rodiny. U nás se počet ženských obřízek může ročně pohybovat v nižších desítkách. Situace je však podobná té v západních zemích. Ženy musejí tento zákrok podstupovat tajně a mají jen dvě možnosti. Vyhledat muslimského lékaře, který však tento zákrok nemůže vykonat oficiálně, anebo podstoupit tento zákrok v zahraničí. Obě varianty přinášejí pro ženy zdravotní rizika. Pak je nasnadě otázka, zda by nestálo za úvahu zaujmout v oblasti přijímání zvyků cizích kultur rychlejší a vstřícnější postoj, než vyspělé západní země. V zájmu ochrany zdraví i života žen, které zákrok podstupují. Pokud bychom přijali legislativu, díky níž by bylo možné ženskou obřízku podstupovat legálně, a navíc by ji hradily zdravotní pojišťovny, ocitli bychom se v čele evropského pelotonu a zdravotní rizika eliminovali. A pro jednou bychom nemuseli být těmi, kteří jsou pro vyspělý západní svět jenom zpátečnickými potížisty, ale těmi, kteří ukazují cestu.

Článek na wikipedii, který je k praktikování ženské obřízky kritický:

V Británii je ženská obřízka v muslimské komunitě velmi populární:

Více o ženské obřízce:

A o situaci v Německu:

Tématu ženské obřízky se věnovala i organizace Hatefree:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz