Hlavní obsah
Umění a zábava

Zhoubný vliv provinčních čmáralů Josefa Lady a Mikoláše Alše na vývoj moderního výtvarného umění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Má české moderní výtvarné umění vůbec šanci vymanit se z konzervativních stereotypů a hrát důstojnou roli na poli světového umění?

Článek

České moderní výtvarné umění to nemá lehké. Český konzument jen velmi obtížně přijímá nový vizuální náhled. Jako by jeho rozhled stále zůstával uzamknut v obklíčení děl, která mají nulový přesah, a jakékoli dílo nabádající k přemýšlení mu zůstávalo nepřístupné.

Bohužel to zdaleka neplatí jen pro nevzdělané konzumenty mainstreemově podbízivých mazanic kýčařů a provinčních krajinkářů, jako byli Josef Lada nebo Mikoláš Aleš, ale i pro ty, kteří se považují za kulturní lidi a obraz Františka Kupky by nevyměnili za dvě basy Braníků.

Ale co naplat. Josef Lada, Mikoláš Aleš a mnozí další svým konzervativním neumětelstvím a neschopností posunout dál nejen sebe, ale i milovníky svých obrazů, zabarikádovali naše umění na dlouhá desetiletí (vlastně už i staletí) ve slepé uličce nacionalistické malosti a absurdně nostalgického obdivu k malůvkám znázorňujícím všednodenní banalitu.

Toto ostudné české specifikum bohužel zdaleka neplatí jen pro výtvarné umění. Ti, kteří by o sobě rádi prohlašovali, že rozumějí hudbě, nezřídka obdivují šmidlání složené extremistickým nacionalistou Smetanou, jenž ve své omezenosti sáhl k tomu, že do svých děl zahrnuje předělávky dětských popěvků. A v hodinách literatury se nadále věnuje pozornost Boženě Němcové, která dokonce sáhla k převypravování zpátečnických povídaček venkovských strejců a hospodyň, kterým ulpívá hnůj na dřevácích.

Moderní umění je často terčem posměchu méně vzdělaných vrstev. Těmto estetickým prvokům se dozajista můžeme smát. Ale položme si otázku, zda jsme my, kteří máme k umění poučenější vztah, udělali opravdu vše pro to, abychom už jednou provždy odvedli pozornost nás i všech ostatních od povrchních malůvek těch, které dodnes někteří neváhají nazývat starými mistry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz