Hlavní obsah
Hry

Kingdom Come: Deliverance slaví 6 let. Dočkáme se druhého dílu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Niccoluměna/Snímek ze hry

Proslulá videohra Kingdom Come: Deliverance oslaví 13. února přesně 6 let od vydání. Před rokem vyšel český dabing, který si získal srdce tuzemských fanoušků. Posbírala spoustu ocenění i kritiky. Oprávněně? A dočkáme se dvojky?

Článek

Seznámení s hrou

Nejprve si pojďme hru stručně představit. Kingdom Come: Deliverance je dílo vytvořené českou společností Warhorse Studios v čele se Zdeňkem Bakalou, Danielem Vávrou a Martinem Klímou. Odehrává se převážně v prostředí kolem Sázavy, Ratají a Skalice v období předhusitském (konkrétně v létě roku 1403), kdy Jan Hus kázal v Praze a jeho hlas začínal rezonovat po Česku. Hlavním hrdinou celého děje je Jindra, obyčejný kluk ze Skalice, který se dostane do služeb šlechty a snaží se pomáhat v boji proti Zikmundovi Lucemburskému, jenž usiluje o získaní nadvlády v Českém království.

Už z prvního odstavce si můžete povšimnout informační hodnoty, kterou tato hra nese. Já jako dějepisný neznaboh vám mohu převyprávět o husitském období věci, jako bych tam sama byla.

Foto: Niccoluměna

Aktuální mapa v porovnání s herní

Výjimečnost hry

Na vývoji se podílelo nespočet českých historiků, kteří pomáhali s modelováním bojového systému (ať už v boji s mečem nebo krátkou zbraní), tak aby působil autenticky. Dále přiložili ruku k dílu na tehdejším šactvu, obydlí a povoláních, které v Kingdom Come hrají zásadní roli, ať už jde o apatykáře, lazebnice nebo koželuhy.

Hra je unikátní nejen svou historickou přesností, českým autentickým prostředím a bojovým stylem. Nutno zmínit i hudbu, za kterou vděčíme hlavnímu skladatali Janu Valtovi. Ten při tvorbě využil středověké nástroje a vytvořil tak nezapomenutelný zážitek, který si lze poslechnout i samostatně bez herního kontextu.

V neposlední řadě bych ráda vypíchla kodex, kterým lze ve hře listovat a číst si o tehdejší době, povoláních a existujících postavách vyskytujících se v průběhu děje. Jeho online podobu naleznete v odkazu zde.

Foto: Niccoluměna/Snímek ze hry

Tři sestry z doby husitské

Kontroverze

Hra před vydáním sklidila spostu kritiky ze všech stran. Nikdo nečekal, že středověké prostředí z nějaké (v celosvětovém kontextu a s nadsázkou) „horní dolní“ bude mít na kontě k červenci roku 2022 přes 5 milionů prodaných kusů.

Velkou ránou pro české obecenstvo byl chybějící dabing. Toho jsme se dočkali až minulý rok v únoru díky fanouškům a dobrovolným sbírkám pro nezávislé tvůrce, kteří na něm pracovali. Nakonec se jim povedl opravdu na jedničku a po pěti letech to opět dočasně zvedlo tržby z prodeje.

Další kontroverzí je například šířka schodů, která je ve hře větší než tou dobou byla v realitě. Jedná se o usnadnění procházení dvou osob naráz (opět pro lepší zážitek).

Výtky tohoto typu mi znějí spíše jako hnidopišství než konstruktivní kritika. Dle mého je nutné pominout takové zanedbatelné věci, které byly přizpůsobené hernímu světu, aby nám při hraní dříve nerupla cévka, než vůbec projdeme dům.

Foto: Niccoluměna/Snímek ze hry

Běžná rutina - pohled ve hře

Informace k druhému dílu

Na pokračování Kingdom Come: Deliverance čekají zástupy fanoušků. 6 let už je dlouhá doba a trpělivost dochází. Nadšenci tedy očekávají opět skvělý zážitek z českého prostředí a hlavně navazující děj, jelikož konec dosud vydané hry je otevřený a se spoustou otazníků.

Pravdou je, že zisk společnosti každým rokem klesá. V roce 2019 bylo oznámeno odkoupení Warhorse Studios švédskou společností. Začátkem minulého roku se začala po internetu šířit informace, že Kingdom Come 2 vyjde na jaře roku 2024. K této spekulaci ovšem nebyl zveřejněn žádný relevantní zdroj, a nebyla tedy nikdy potvrzena.

Atmosféra houstne a nám nezbývá než doufat, že se Warhorse Studios potichu připravuje a opět zažehne oheň v našich srdcích při hraní tohoto legendárního díla.

Zdroje:

https://kingdomcomecodex.github.io/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Valta

https://cs.wikipedia.org/wiki/Husitstv%C3%AD

https://cc.cz/warhorse-studios-klesl-zisk-o-90-milionu-naklady-vyvojaru-souvisi-s-novou-hrou-bude-to-kingdom-come-2/

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-studio-autoru-uspesne-ceske-hry-kingdom-come-koupili-za-miliardu-svedove-40271131

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kingdom_Come:_Deliverance

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám