Hlavní obsah
Věda

Při řešení globálních problémů, včetně změny klimatu, nám pomohou roboti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Roboti budou hrát klíčovou roli při řešení globálních problémů, včetně změny klimatu a dalších environmentálních výzev. Zde jsou některé způsoby, jak by roboti mohli přispět k řešení těchto problémů:

Článek

Jak by mohli roboti pomoci při řešení globálních problémů zejména se změnou klimatu a dalších potíží lidstva?

Monitorování životního prostředí – stroje mohou být využity k monitorování emisí skleníkových plynů, kvality ovzduší a vody, sledování stavu lesů a dalších ekosystémů. Tato data mohou být využita k výzkumu a analýze změn v životním prostředí a vytvoření opatření k ochraně.

Čištění životního prostředí – mohou být využiti k čištění moří, řek a dalších vodních toků od plastů a dalších odpadků, a to včetně oblastí, které jsou pro člověka obtížně přístupné.

Výroba ekologických produktů – lze je používat k výrobě ekologických produktů, včetně solárních panelů, větrných turbín, elektromobilů a dalších alternativních zdrojů energie.

Efektivní využívání zdrojů – roboti mohou být využiti k efektivnějšímu využívání zdrojů, včetně recyklace odpadů a vody, a minimalizace plýtvání zdrojů.

Ochrana přírody a živočichů – nově vyvinutí roboti poslouží k ochraně ohrožených druhů živočichů a rostlin, sledování jejich počtu a vývoje, a ochraně přírodních rezervací.

Obecně se dá říci, že roboti sehrají důležitou roli při řešení globálních problémů, včetně změny klimatu a environmentálních výzev. Přesto k úspěšnému využití této technologie bude nezbytné spolupracovat s vědeckými a technologickými komunitami, vládními organizacemi a dalšími subjekty a zajistit, aby byli roboti navrženi a testováni tak, aby byli bezpeční a účinní v řešení těchto problémů.

Které společnosti se zabývají přesně tímto vývojem a jak jsou daleko?

Existuje mnoho společností, které se v současné době zabývají vývojem robotických technologií, jež by mohly přispět k řešení problémů. Následují některé z těchto společností a jejich projekty:

Blue River Technology – společnost se zaměřuje na vývoj technologií pro zemědělské účely. Jejím nejlepším strojem je „weed-killing robot“ s názvem See & Spray, který dokáže pomocí kamer a umělé inteligence rozpoznávat plevele a aplikovat na ně herbicidy přesně tam, kde je to potřeba. Tento stroj dokáže přesně dávkovat herbicidy, což může snížit náklady a zlepšit efektivitu používání chemikálií v zemědělství. Již dnes spolupracují například s velkovýrobcem zemědělské techniky John Deere

Foto: Unsplash

SEE & SPRAY

Boston Dynamics –specializují se na vývoj humanoidních robotů a robota s názvem Spot, který se pohybuje na čtyřech nohách. Je nejznámějším z jejich strojů. Je vybaven kamerami a senzory, které mu umožňují detekovat překážky a pohybovat se v těžkém terénu. Spot se používá k průzkumu těžko dostupných oblastí, například v oblasti katastrof, a k řešení environmentálních problémů, jako je čištění mořských břehů. Je využíván především pro průmyslové úkoly, ale také pro výzkum a záchranné mise. Atlas od této firmy je humanoidní robot, který dokáže chodit, běžet, skákat a dokonce dělat salta vzad. Má vysokou úroveň mobility a dokáže se přizpůsobit různým terénům. Atlas byl vyvinut pro použití v různých aplikacích, včetně záchranných misí a průmyslových úkolů.

Ecovacs Robotics – skupina se zaměřuje na vývoj robotických vysavačů, mopů a dalších domácích robotů. Jejich nejlepším strojem je Deebot Ozmo T8 AIVI, který dokáže navigovat po domě, vysávat, utírat a mopovat podlahy pomocí umělé inteligence a kamer. Tento stroj dokáže snížit spotřebu energie a zlepšit kvalitu života uživatelů.

Clearpath Robotics - společnost se zaměřuje na vývoj autonomních vozidel a robotů pro průzkum a mapování těžko přístupných oblastí. Jejich nejlepším strojem je robot s názvem Warthog, který je vybaven kamerami, senzory a GPS. Warthog se používá pro průzkum pralesů, pouští a arktických oblastí, kde mohou lidé narazit na různé nebezpečí.

Soft Robotics – jejich týmy vyvinuly a zaměřují se na vývoj robotických paží a chytů, které jsou schopné manipulace s křehkými objekty. Jejich nejlepším strojem je měkký robotický chyt s názvem SoftHand PRO, který se dokáže přizpůsobit různým tvarům a velikostem objektů. Tento stroj by mohl být využit k recyklaci odpadu

Tyto společnosti jsou stále ve fázi výzkumu a vývoje, ale některé z těchto technologií již byly testovány v terénu a ukázaly svůj potenciál k řešení globálních problémů. V příštích letech bychom mohli vidět další pokrok v oblasti robotických technologií a jejich využití k řešení environmentálních výzev.

.

Zdroje:

Blue River Technology - https://www.bluerivertechnology.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz