Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Frivolitková krajka. Stačí vám jen člunek, nit a trpělivost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pribehyodjany

Zapomeňte na paličkování. Frivolitkové krajky jsou tvořené pouze uzlíky. Jsou lehké, pevné a dají se dělat téměř kdekoli, jelikož nemají žádné požadavky na místo. Stačí vám jen člunek a nit.

Článek

Když se řekne ručně dělaná krajka, většina z vás si asi jako první vzpomene na paličkování. Válec, na kterém jsou navěšeny někdy až stovky paliček a jejich překládáním nějakým zázrakem vzniká krajka.

Ale už jste slyšeli o frivolitkové krajce?

Frivolitková krajka byla velmi populární v 19. století a u dvora královny Viktorie. Můžete dokonce narazit na obrazy, zobrazující dámy, jak si krátí čas právě výrobou krajky pomocí člunku.

Na vytvoření krajky frivolitkovou technikou potřebujete buď jen speciální jehlu nebo člunek a trochu (nebo možná trochu víc) trpělivosti.

Krajka je tvořena pouze uzlíky. V jedné ruce držíte krajku a přízi, druhou provlékáte člunek tam a zpět a tím tvoříte pohyblivé uzlíky, které pak utáhnete buď do kruhu, nebo do přímé linie. A to je celé.

Zřejmá výhoda této metody je nenáročnost na prostor. Práci si můžete zabalit do drobné taštičky a frivolitkovat doslova kdekoli. Můžete krajku kdykoli odložit, protože samotné uzlíky se vám už nerozmotají a vrátit se k práci i po delší době.

Z menších věcí se nejčastěji dělají drobné ozdoby jako jsou vločky nebo zvonečky, z větších pak například záložky, ubrusy nebo ozdobné lemy.

Foto: Pribehyodjany

ukázka rozdělané práce se člunky

V článku Jak na frivolitkovou krajku pro vás mám tipy, jak jsem se frivolitkovat naučila já.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz