Hlavní obsah
Knihy a literatura

Ve Scholomancii by měl problém přežít i Harry Potter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Vítejte ve Scholomancii. V magické škole, kde nejsou učitelé a škola se vás snaží zabít. A pokud přežijete celé čtyři roky, tak promoce vás zabije téměř jistě.

Článek

V Česku je jen málo lidí, kteří nikdy neslyšeli o fenoménu Harry Potter. A nejeden z nás zatoužil dostat svůj dopis z Bradavic.

Není se proto čemu divit, že spisovatelé hledají různé cesty, jak úspěch J. K. Rowlingové zopakovat a vymýšlejí různé variace na magické školy. A americká autorka Naomi Noviková se toho zhostila se ctí a vymyslela vskutku zajímavý koncept. Magickou školu, která své studenty zabíjí.

Foto: databazeknih.cz

Obálka knihy Smrtící vzdělání

Celý příběh se odvíjí v ponuré atmosféře, kdy si nikdo ze studentů není jistý, jestli přežije všechny čtyři ročníky a hlavně závěrečnou smrtící promoci, kdy se bude muset se všemi přeživšími čtvrťáky dostat přes halu plnou monster. A některé příšery nechtějí čekat celý rok na chutnou svačinku, takže není výjimkou, když je potkáte v temných koutech učeben, na chodbách, nebo dokonce v jídlech.

Ve škole nejsou žádní učitelé a je jen na škole, jaké předměty vám vnutí, jaké jazyky se budete muset naučit, a co je hlavní, jaké kouzla od ní dostanete. Pokud vám za celou dobu nepošle žádné bojové kouzlo, nebo jen v jazyce, který neovládáte, rychle si spočítáte, že naučit se staroangličtinu nebo čínštinu je ta lepší varianta.

El, hlavní hrdinka knihy a dívka, která příběh vypráví, je předurčena k tomu, stát se temnou čarodějkou, která by mohla zničit celý kouzelnický svět. A i když El zatím nic špatného neudělala, škola jí zásobuje jen smrtícími kouzly, a to takového rozsahu, který je mnohdy až bizarní. Stačí, aby školu požádala o jednoduché úklidové kouzlo a místo toho dostane celou sadu kouzel, jak si podmanit lidskou mysl a zotročit si davy, aby jí pokoj uklidili. Její pohled na svět je cynický, nenechá si nic líbit a je jí úplně jedno, co si o ní kdo myslí. Nebojí se jít proti davu a její myšlenkové pochody jsou hnacím pohonem knížky.

Musím obdivovat, jak perfektně má autorka celý koncept školy, příšer a učení studentů promyšlený do nejmenšího detailu. Vše, co vás napadne, dříve či později vysvětluje. Ale i když je kniha plná skvělých nápadů, mě osobně tam něco chybělo. Zápletka mi přišla moc přímočará, čekala bych víc vztahových problémů a celkově nějakou větší zápletku, která by mě nutila číst dál. Autorka má poměrně popisný styl vyprávění, který nemusí každému sednout.

Knihu bych proto doporučila hlavně čtenářům, kteří rádi objevují nové propracované světy, vyhledávají originální hlavní hrdinky a mají rádi temnou atmosféru. A i když se knižní série Scholomancie těší velké oblibě, u nás vyšla celá trilogie, nový Harry Potter to zřejmě nebude.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz