Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Existují vábničky na ptáky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock (autor:Yuriy Balagula)

Slavík modráček

Zeptali jste se přírodovědců: V jedné povídce jsem se dočetl o píšťalkách-vábničkách na ptáky. Má tento příběh reálný základ?

Článek

Příběh určitě reálný základ má. Zpěv některých druhů ptáků umí zkušení ornitologové napodobit i bez nich a zejména samci v období rozmnožování na něj ochotně reagují.

Závisí na charakteru zpěvu - na vábničky i „na pusu“ je snazší napodobit jednoduchý zpěv s čistými tóny, jako má například žluva hajní. Pro lákání, například při odchytu do sítí, se ale dnes spíše používá reproduktor s nahrávkou zpěvu daného druhu, který potřebujeme odchytit.

Pro pouhé přilákání konkrétního jedince blíže, třeba jen pro to, abyste si jej mohli lépe prohlédnout dnes postačí i chytrý telefon napojený na malý bluetooth reproduktor. Na jaře je vetšina našich druhů silně teritoriální a rozhodně se přijdou na „provokatéra“ podívat. Zpěvy jednotlivých druhů si lze buď stáhnout z internetu, případně zakoupit krásná CD Pavla Pelze, jež za svůj život pořídil unikátní sbirku nahrávek hlasů našich ptáků.

Vábničky lze zakoupit například zde: http://www.revo-hracky.cz/vabnicky-na-ptaky/

Na dotaz odpovídala RNDr. Tereza Petrusková, Ph.D. z katedry ekologie PřF UK.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz