Hlavní obsah

Jak je to s léčivými účinky aloe?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Další ze zajímavých otázek a odpovědí z rubriky Zeptejte se přírodovědců.

Článek

Aloe vera je po tisíce let používaná k hojení ran. Vědecky bylo prokázáno, že čerstvá dužina z jejích listů skutečně dokáže hojení menších povrchových ran urychlit. Dá se použít i na lehčí popáleniny, ekzémy a akné. V případech větších ran, které vyžadují stehy, žádné zrychlené hojení pozorováno nebylo.

Zatím bohužel příliš nerozumíme tomu, jak ovlivňuje technologie zpracování a skladování dužiny její účinky, takže u léčivých krémů a gelů obsahujících aloe si nemůžeme být jistí, zda bude účinnost zachována (a v mnoha případech prokazatelně není). Takže pokud se někdo chce pomocí aloe léčit, je nejlepší ji pěstovat doma na okně a používat čerstvě uříznuté listy. Ty spodní časem stejně usychají, takže vám nemusí být rostliny líto. List můžete ještě pár dní uchovat v lednici a dužinu z něj získávat postupně.

Foto: Shutterstock

Ilustrační obrázek: aloe

Ještě složitější je to s vnitřním užíváním Aloe vera. Mezi lidmi kolují zkazky o protirakovinných účincích. Je na nich trochu pravdy, ale týká se jen některých složek aloe a vše je teprve ve stadiu výzkumu. Aloe vera bohužel neobsahuje jen látky léčivé, má v sobě i látky projímavé a též potenciálně rakovinotvorné. Pokud by tedy někdo delší dobu pravidelně konzumoval nepřečištěnou dužinu aloe, mohl by si rakovinu spíše přivodit, než vyléčit.

Dužina aloe, která je určená ke konzumaci (přidává se třeba do nápojů), musí být proto napřed přečištěna pomocí aktivního uhlí, které nebezpečné látky z dužiny odstraní. Platí tedy, že povrchové rány je pomocí aloe nejlepší léčit po domácku, k jídlu je ale lepší koupit bezpečný produkt z obchodu.

Ještě dodejme, že Aloe vera není jediný druh velikého rodu Aloe, který obsahuje léčivé látky. Pokud máte doma třeba oblíbenou dekorativní Aloe arborescens, můžete ji s úspěchem používat úplně stejně.

Na dotaz odpovídala Mgr. Anna Procházková z botanické zahrady Na Slupi (Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz