Hlavní obsah
Věda

Proč mokré prádlo zapáchá?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Annie Spratt, Unsplash

Mokré prádlo zapáchá (dotaz č. 212)

Prádlo do pračky naházet dokážeme. Pračku spustit umíme. Ale ne vždy prádlo z pračky hned vytáhneme a pověsíme. Nebo nám někdy zmokne na šňůře v dešti a z dlouhé chvíle začíná zapáchat. Christina nám poví, v čem je problém.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Seznam Médium.

Dotaz

Je ve zmoklém prádle nějaká škodlivina? Anebo proč pak divně zapáchá?

Odpověď

To je otázka, která už potrápila asi každého z nás, kdo někde nechal mokré prádlo.

Hlavním problémem nemusí být konkrétně déšť, ale zkrátka vlhkost. Pokud prádlo rychle uschne nebo jej dokonce vysuší sluníčko, nic se neděje a prádlo dále voní čistotou.

Pokud ovšem prádlo necháme dlouho ležet v pračce nebo nám zmokne venku na sušáku, kde pak třeba ještě zůstane viset v relativně vysoké vzdušné vlhkosti, dojde k vytvoření ideálních podmínek pro růst různých mikroorganismů. I po vyprání totiž zůstávají v prádle nějaké organické nečistoty, kousky naší kůže, maz či pot, na kterých mohou snadno růst bakterie či kvasinky.

Jedním z průvodních znaků je právě onen zatuchlý pach, který je nám nepříjemný. Kdybychom prádlo v takových podmínkách nechali ještě delší dobu, mohli bychom na vlastní oči pozorovat i plíseň živící se samotnou látkou, pokud je přírodního původu.

Pro zdravého člověka by trochu zatuchlé prádlo nemělo představovat kromě zápachu problém, u lidí s kožními problémy nebo alergiemi by však nejspíše mohlo jejich obtíže zhoršit.

Řešení je ale snadné – prádlo znovu vyprat a tentokrát jej usušit pořádně, v létě třeba na slunci. Přidanou hodnotou sušení na slunci je totiž UV záření, na které jsou mikroorganismy citlivé a které tak prádlo částečně sterilizuje.

Za Zeptej se vědce zdraví Christina

M.Sc. Christina Bachmannová, VŠCHT (Ústav technologie vody a prostředí)

Zdroje

  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/book/10.1002/0470112433#page=29
  • https://www.jstor.org/stable/24842334
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25167689/

Anketa

Kde si sušíte prádlo?
Venku (zahrada, balkon, veřejný sušák na sídlišti).
36,8 %
Ve zvláštní místnosti (sušárna, půda).
2,6 %
Na sušáku doma (v koupelně, pokoji).
36,8 %
V sušičce.
23,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 38 čtenářů.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz