Hlavní obsah
Finance

Proč poradce nedoporučí nejlepší a nejvýhodnější pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Velká část lidí se při hledání nejlepšího pojištění spoléhá na nezávislé finanční poradce. Málo známým faktem je, že ne každý z nich má možnost vždy nabídnout nejlepší pojištění.

Článek

Mnoho lidí již ví, že existují dva druhy finančních poradců. Ti první pracují pro jednu finanční společnost a mohou tak nabízet pouze produkty dané společnosti. Ať již jde o hypotéku, investice nebo právě pojištění. Druhý typ poradců nepracuje pro jednu společnost, ale je navázán na finančně zprostředkovatelské společnosti a může nabízet produkty více pojišťoven.

Často tak v jejich materiálech a webových stránkách najdeme formulace o nezávislosti a výběru nejlepšího řešení na trhu. To ale nemusí být vždy pravda. Společnost, pro kterou finanční zprostředkovatel pracuje, se rozhoduje, které pojišťovny bude nabízet a které ne. Žádný zákon ji nemůže přikázat, že její poradci musí vybírat nejlepší pojištění pro klienty od všech pojišťoven působících na českém trhu.

Jak zjistit šířku nabídky?

Není třeba se spoléhat na informace na webu zprostředkovatelské společnosti. Česká národní banka ve svých registrech má informaci o každé finanční společnosti včetně údaje, se kterými pojišťovnami spolupracuje a se kterými ne. Procházení registrů není moc příjemná činnost, a tak web Akdemiepojisteni.cz vše prohlédl za vás a sestavil přehled pro 25 největších poradenských společností. Výsledek je v tabulce.

Foto: Dušan Šídlo

new

Pozn. Přehled nabídky pojišťoven u největších poradenských společností. Zdrojem dat je oficiální registr ČNB ke dni 27.7.2023. Černě jsou doplněny další zprostředkovatelé na základě upozornění pojišťovny YOUPLUS, více na konci článku v části Aktualizace.

Je vidět, že velké pojišťovny nabízí téměř všechny poradenské společnosti. Ale i zde existují výjimky, například Generali ČP nenajdeme v nabídce společností Bohemika a Kapitol. Vysvětlení je jednoduché: obě společnosti patří do stejné skupiny firem jako Kooperativa a ČPP. Můžeme tak spekulovat, že nechtějí nabízet produkty svého největšího konkurenta a tím mu pomáhat k zisku.

Střední a menší pojišťovny nenajdeme v nabídce více poradenských společností. Vlastní kategorii tvoří „privátní“ pojišťovny. Majitelem Servisní pojišťovny je fyzická osoba (Ladislav Samohýl) a pouze jedna společnost z tabulky s ním spolupracuje. Majiteli Simplea pojišťovny jsou osoby spojené se společností Partners Financial Services. To je důvodem, proč jiní finanční zprostředkovatelé životní pojištění Simplea nenabízí, jedná se o jejich konkurenci.

Kdo má nejširší a kdo nejužší nabídku?

Nejrozšířenějším produktem je povinné ručení, to musí mít uzavřené každý majitel vozidla. A cena bývá často tím nejdůležitějším parametrem. Proto je při hledání nabídky nejvýhodnějšího povinného ručení dobré oslovit poradce, který může vybírat z co nejširší nabídky pojišťoven. Povinné ručení v současnosti nabízí 11 pojišťoven. Tabulka ukazuje počet pojišťoven v nabídce největších poradenských společností.

Foto: Dušan Šídlo

13 společností má v nabídce všechny pojišťovny s povinným ručením a dalších 8 jich nabízí 10 nebo 9 produktů. Existují však i společnosti s užší nabídkou. Nejužší nabídku má Bohemika (6 pojišťoven) a OVB Allfinanz (7 pojišťoven).

Závěr aneb méně není více

Než vyrazíte za finančním poradcem, raději si zkontrolujte, jak široké portfolio pojišťoven může nabízet. Čím širší nabídka, tím vyšší pravděpodobnost, že pro vás najde skutečně to nejlepší a nejvýhodnější pojištění na trhu.

AKTUALIZACE 1.8.2023

Na základě informací Veroniky Šmítkové, tiskové mluvčí pojišťovny YOUPLUS, byla aktualizována první tabulka. Tabulka vychází z oficiálních dat České národní banky k datu 27.7.2023 a dle informací pojišťovny YOUPLUS jsou i další zprostředkovatelé, kteří nabízejí pojištění od YOUPLUS pojišťovny, ale jsou uvedeni v registru ČNB pod již neexistující entitou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz