Hlavní obsah

Letní klasika, která nikdy neomrzí: Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

Foto: Prospekt

Léto a rybíz? Neoddělitelná dvojka. A když k tomu přidáte voňavé kynuté těsto, krémový tvaroh a sladkou drobenku, vznikne jeden z těch dezertů, které chutnají jako dětství u babičky, ale s grácií, která obstojí i na slavnostním stole.

Článek

Dnes si upečeme poctivý kynutý koláč s tvarohem, červeným i černým rybízem a máslovou drobenkou. Nejenže nádherně vypadá, ale hlavně voní a chutná tak, že jeden kousek rozhodně stačit nebude.

🧾 Ingredience

Na kynuté těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 1/2 kostky droždí (cca 21 g)
  • 2 žloutky
  • 60 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu (volitelné, ale skvělé pro vůni)

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 2–3 lžíce cukru (podle chuti)
  • vanilkový cukr (nebo pár kapek vanilkového extraktu)

Na ovoce:

  • cca 150 g červeného rybízu
  • cca 150 g černého rybízu
    (můžete použít i mražený, ale doporučuji ho předem lehce obalit v cukru a škrobu, aby nepustil moc šťávy)

Na drobenku:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 60 g másla
  • 60 g cukru

👩‍🍳 Postup krok za krokem

  1. Příprava těsta:
    Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a nechte kvásek vzejít (cca 10–15 minut). Mezitím smíchejte mouku, cukr, žloutky, špetku soli a citronovou kůru. Přidejte kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké, měkké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout alespoň 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  2. Tvarohová náplň:
    V míse smíchejte tvaroh, vejce, cukr a vanilku. Vznikne jemný a krémový základ.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev).
  4. Koláč sestavíme:
    Vykynuté těsto rozválejte nebo roztáhněte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete ho rovnoměrně tvarohovou náplní. Na tvaroh nasypte směs červeného a černého rybízu.
  5. Drobenka:
    V misce rukama promněte mouku, cukr a máslo, dokud nevznikne sypká, voňavá drobenka. Posypte jí celý koláč.
  6. Pečení:
    Koláč dejte do trouby a pečte cca 30–35 minut dozlatova. Okraje budou krásně nadýchané a drobenka lehce křupavá.

🍇 Kouzlo kombinace chutí

Tvaroh dodá koláči jemnost a vláčnost, rybíz se postará o osvěžující kyselinku a drobenka vše zakulatí sladkou tečkou. Černý rybíz dodává mírnou hloubku, zatímco červený přináší lehkou ovocnou jiskru – ideální vyváženost, která nuda v puse rozhodně není.

☕ Kdy je tenhle koláč nejlepší?

  • K odpolední kávě na terase
  • Na rodinnou oslavu či piknik
  • Jako poctivý domácí zákusek do práce
  • A nebo prostě jen tak, když máte chuť na něco krásného a voňavého

🥄 Tip na závěr

Chcete koláč ještě víc povznést? Zkuste přidat pár lístků čerstvé máty při podávání, nebo jemně pocukrovat až po vychladnutí. A pokud vám něco zbyde na druhý den – nebojte, bude chutnat možná ještě lépe.

Dobrou chuť a krásný den – ať voní nejen kuchyně, ale i vaše nálada!

foto autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz