Článek
Dnes si upečeme poctivý kynutý koláč s tvarohem, červeným i černým rybízem a máslovou drobenkou. Nejenže nádherně vypadá, ale hlavně voní a chutná tak, že jeden kousek rozhodně stačit nebude.
🧾 Ingredience
Na kynuté těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 80 g cukru krupice
- 1/2 kostky droždí (cca 21 g)
- 2 žloutky
- 60 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- kůra z 1 citronu (volitelné, ale skvělé pro vůni)
Na tvarohovou náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 2–3 lžíce cukru (podle chuti)
- vanilkový cukr (nebo pár kapek vanilkového extraktu)
Na ovoce:
- cca 150 g červeného rybízu
- cca 150 g černého rybízu
(můžete použít i mražený, ale doporučuji ho předem lehce obalit v cukru a škrobu, aby nepustil moc šťávy)
Na drobenku:
- 80 g polohrubé mouky
- 60 g másla
- 60 g cukru
👩🍳 Postup krok za krokem
- Příprava těsta:
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a nechte kvásek vzejít (cca 10–15 minut). Mezitím smíchejte mouku, cukr, žloutky, špetku soli a citronovou kůru. Přidejte kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké, měkké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout alespoň 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem. - Tvarohová náplň:
V míse smíchejte tvaroh, vejce, cukr a vanilku. Vznikne jemný a krémový základ. - Předehřejte troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev).
- Koláč sestavíme:
Vykynuté těsto rozválejte nebo roztáhněte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete ho rovnoměrně tvarohovou náplní. Na tvaroh nasypte směs červeného a černého rybízu. - Drobenka:
V misce rukama promněte mouku, cukr a máslo, dokud nevznikne sypká, voňavá drobenka. Posypte jí celý koláč. - Pečení:
Koláč dejte do trouby a pečte cca 30–35 minut dozlatova. Okraje budou krásně nadýchané a drobenka lehce křupavá.
🍇 Kouzlo kombinace chutí
Tvaroh dodá koláči jemnost a vláčnost, rybíz se postará o osvěžující kyselinku a drobenka vše zakulatí sladkou tečkou. Černý rybíz dodává mírnou hloubku, zatímco červený přináší lehkou ovocnou jiskru – ideální vyváženost, která nuda v puse rozhodně není.
☕ Kdy je tenhle koláč nejlepší?
- K odpolední kávě na terase
- Na rodinnou oslavu či piknik
- Jako poctivý domácí zákusek do práce
- A nebo prostě jen tak, když máte chuť na něco krásného a voňavého
🥄 Tip na závěr
Chcete koláč ještě víc povznést? Zkuste přidat pár lístků čerstvé máty při podávání, nebo jemně pocukrovat až po vychladnutí. A pokud vám něco zbyde na druhý den – nebojte, bude chutnat možná ještě lépe.
Dobrou chuť a krásný den – ať voní nejen kuchyně, ale i vaše nálada!
foto autora