Článek
Dnes si připravíme pizzu, která kombinuje výraznou chuť sušeného vepřového masa s lehkostí čerstvých cherry rajčátek, parmazánu, rukoly a špetkou oregana. Výsledek? Luxusní, harmonická a přitom překvapivě jednoduchá pochoutka.
🧑🍳 Co budete potřebovat
Těsto (na jednu větší pizzu):
- 250 g hladké mouky
- 1/2 kostky čerstvého droždí (nebo 1 lžička sušeného)
- 150 ml vlažné vody
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
Na rajčatový základ:
- 100 g rajčatové passaty nebo drcených rajčat
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl, pepř podle chuti
Na hlavní oblohu:
- 100 g kvalitního sušeného vepřového masa (např. prosciutto crudo, šunka Serrano nebo domácí sušená krkovice)
- 150 g mozzarelly
Na ozdobu po dopečení:
- hrst čerstvé rukoly
- 5–6 cherry rajčátek, rozkrojených napůl
- hobliny parmazánu
- špetka sušeného nebo čerstvého oregana
- kapka olivového oleje navrch
👩🍳 Postup krok za krokem
- Připravte těsto:
V misce rozmíchejte droždí s trochou vlažné vody a nechte krátce vzejít. Přidejte mouku, olej, sůl a zbytek vody. Vypracujte hladké těsto, přikryjte utěrkou a nechte kynout alespoň 45 minut. - Rajčatový základ:
Smíchejte passatu s česnekem, oreganem, solí a pepřem. Můžete přidat i kapku olivového oleje. - Sestavení pizzy:
Vykynuté těsto vyválejte do kruhu a přeneste na pečicí papír. Potřete rajčatovým základem, rozprostřete natrhanou mozzarellu a poklaďte plátky sušeného masa. - Pečení:
Troubu předehřejte na 230 °C (nebo více, pokud vaše trouba zvládne). Pizzu pečte cca 8–10 minut, dokud okraje nezezlátnou a sýr nezbublá. - Finální kouzlo:
Po vytažení z trouby pizzu ozdobte čerstvou rukolou, cherry rajčátky, hoblinami parmazánu a špetkou oregana. Nakonec zakápněte kvalitním olivovým olejem.
🌿 Proč tenhle recept funguje?
Spojení slané intenzity sušeného masa se sladkostí cherry rajčátek a svěžestí rukoly vytváří ideální rovnováhu chutí. Parmazán dodá pizze hloubku a eleganci, zatímco oregano a česnekový základ se postarají o tu správnou „italskou duši“.
🥂 Tip na závěr
Skvěle chutná s vychlazeným suchým bílým vínem nebo jemně perlivou vodou s citronem. A jestli chcete pizzu ještě vylepšit, přidejte navrch pár kapek balsamica.
Dobrou chuť – nebo jak by řekli Italové: Buon appetito! 🇮🇹
foto autora