Hlavní obsah

Pizza, která má šmrnc: Sušené vepřové maso, čerstvá rajčata a parmazán na vrcholu chuti

Foto: Prospekt

Jestli hledáte pizzu, která překračuje běžné standardy a vyvolá wow efekt už při prvním kousnutí, pak jste na správné adrese.

Článek

Dnes si připravíme pizzu, která kombinuje výraznou chuť sušeného vepřového masa s lehkostí čerstvých cherry rajčátek, parmazánu, rukoly a špetkou oregana. Výsledek? Luxusní, harmonická a přitom překvapivě jednoduchá pochoutka.

🧑‍🍳 Co budete potřebovat

Těsto (na jednu větší pizzu):

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (nebo 1 lžička sušeného)
  • 150 ml vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

Na rajčatový základ:

  • 100 g rajčatové passaty nebo drcených rajčat
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl, pepř podle chuti

Na hlavní oblohu:

  • 100 g kvalitního sušeného vepřového masa (např. prosciutto crudo, šunka Serrano nebo domácí sušená krkovice)
  • 150 g mozzarelly

Na ozdobu po dopečení:

  • hrst čerstvé rukoly
  • 5–6 cherry rajčátek, rozkrojených napůl
  • hobliny parmazánu
  • špetka sušeného nebo čerstvého oregana
  • kapka olivového oleje navrch

👩‍🍳 Postup krok za krokem

  1. Připravte těsto:
    V misce rozmíchejte droždí s trochou vlažné vody a nechte krátce vzejít. Přidejte mouku, olej, sůl a zbytek vody. Vypracujte hladké těsto, přikryjte utěrkou a nechte kynout alespoň 45 minut.
  2. Rajčatový základ:
    Smíchejte passatu s česnekem, oreganem, solí a pepřem. Můžete přidat i kapku olivového oleje.
  3. Sestavení pizzy:
    Vykynuté těsto vyválejte do kruhu a přeneste na pečicí papír. Potřete rajčatovým základem, rozprostřete natrhanou mozzarellu a poklaďte plátky sušeného masa.
  4. Pečení:
    Troubu předehřejte na 230 °C (nebo více, pokud vaše trouba zvládne). Pizzu pečte cca 8–10 minut, dokud okraje nezezlátnou a sýr nezbublá.
  5. Finální kouzlo:
    Po vytažení z trouby pizzu ozdobte čerstvou rukolou, cherry rajčátky, hoblinami parmazánu a špetkou oregana. Nakonec zakápněte kvalitním olivovým olejem.

🌿 Proč tenhle recept funguje?

Spojení slané intenzity sušeného masa se sladkostí cherry rajčátek a svěžestí rukoly vytváří ideální rovnováhu chutí. Parmazán dodá pizze hloubku a eleganci, zatímco oregano a česnekový základ se postarají o tu správnou „italskou duši“.

🥂 Tip na závěr

Skvěle chutná s vychlazeným suchým bílým vínem nebo jemně perlivou vodou s citronem. A jestli chcete pizzu ještě vylepšit, přidejte navrch pár kapek balsamica.

Dobrou chuť – nebo jak by řekli Italové: Buon appetito! 🇮🇹

foto autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz