Hlavní obsah
Lidé a společnost

Člověk jako já je buď bohem, nebo ďáblem. Napoleon vlastními slovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Purple Mag/Stable Diffusion

Nový film Napoleon znovu oživuje jednu ze zásadních postav historie. Snímek, který natočil britský režisér Ridley Scott, je kritizován kvůli historickým nesrovnalostem. Jaký byl skutečný Napoleon?

Článek

Zpracovat Napoleonův život do dvou a půl hodiny je těžké. Smyšlené bombardování egyptských pyramid nebo bitvy, které nejsou podle reálných skutečností, mohou diváky mást.

Napoleon Bonaparte se narodil na Korsice v roce 1769 a když přijel do Francie, neměl téměř nic. Pak ale vynikl svými vojenskými schopnostmi během Francouzské revoluce. Jeho povýšení na generála a později prvního konzula Francie naznačovalo jeho mimořádný taktický a organizační talent. Mezi jeho neznámější citáty o válčení patří:

„Nikdy nepřerušujte svého nepřítele, když dělá chybu.“

„Kdo se bojí, že bude poražen, je si jist porážkou.“

„Náboženské války jsou v podstatě vzájemné zabíjení lidí kvůli tomu, kdo má lepšího imaginárního přítele.“

Napoleonova odvaha a odhodlání ho vynesly na cestu moci a vedly k jeho korunovaci jako císaře Francie v roce 1804. Jeho vojenské vítězství, jako například u Slavkova, zdůraznily jeho geniální vojenský myslitel a stratéga.

„Ten, kdo se nedívá suchým okem na bojiště, dává zabíjet mnoho lidí zbytečně.“

„V politice není hloupost handicap.“

„Člověk jako já je buď bohem, nebo ďáblem.“

„Na světě jsou dvě nejsnadnější věci, které zvládne i ten nejhloupější poddůstojník: vychovávat sousedovy děti a vyhrát bitvu, která už skončila.“

O sobě měl Napoleon velmi vysoké mínění.

„Tisíce věků uplynou, než okolnosti vynesou z davu muže, který sehraje na jevišti dějin podobné divadlo jako já.“

„Kulka, která mě má zabít, nebyla ještě ulita.“

„Chůvy v Anglii v roce 1805 strašili malé děti, když budou zlobit tak si pro ně přijde Bony (Napoleon).“

Napoleon měl jasný názor i na ženy. Linkou filmu je vztah s jeho první manželkou Josefínou. Je jí často nevěrný a prohlašuje: „Nejsem muž jako každý jiný. A mravní zásady, kterými se řídí běžné chování jiných, se na mne nevztahují.“

„Ženy mají dvě zbraně - kosmetiku a slzy. Naštěstí pro muže mohou být jen zřídkakdy s úspěchem použity obě současně.“

„Ženy jsou zaměstnáním zahálčivého muže, ale jsou osvěžením pro bojovníka.“

Nicméně Napoleonovy ambice na dobytí Evropy vedly nakonec k jeho pádu a vyhnanství na ostrov Elba. Jeho návrat z Elby a stokrát citované „sto dní“ představují zajímavou kapitolu ve světových dějinách.

I přesto, že byl nakonec poražen u Waterloo a poslán na vyhnanství na Svatou Helenu, Napoleonova slova a činy zanechaly trvalý odkaz v dějinách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz